Fødsel uden smerte – er det muligt?

Fødsel uden smerte, er det mon målet for din fødsel? Eller er målet at få en god fødselsoplevelse og få fødslen til at blive en oplevelse af et intensivt hårdt arbejde, du kan være i, frem for en overvældende sansning af fødselssmerte? 

Jeg kan ikke love dig en ukompliceret fødsel uden smerte. Men jeg kan love at give dig de bedste redskaber, som gør dig i stand til at navigere i den uforudsigelige fødsel. Og netop dét vil gøre, at din fødselssmerte mindskes og din fødselsoplevelse bliver god, uanset om fødslen bliver en ukompliceret vaginal fødsel, eller om fødslen ender i akut kejsersnit.

Mindsk din fødselssmerte

Herunder får du mine bedste råd til, hvad du kan gøre for at hæve din smertetærskel og mindske din fødselssmerte:

  • Lyt og stol på kroppen. Hvis du vil have en god fødselsoplevelse, handler det om at være til stede i kroppen fremfor i tankerne. Viden er naturligvis vigtig og giver tryghed. Men kroppen skal med. Det er for eksempel indlysende, at det ikke er optimalt at løbe et 10 km løb, efter udelukkende at have fået en masse viden om løbetræning, og i øvrigt uden en eneste gang at lufte løbeskoene. På samme måde, er det heller ikke nok at få viden om, hvad der er godt at gøre under en fødsel for at mindske fødselssmerte, bevare roen og hjælpe baby godt på vej. Kroppen skal være gearet og trænet til det, så den kan tage over, når veerne går i gang. Læs mere om kropssansen her.
  • Træn dit åndedræt. Dit åndedræt har stor betydning under fødslen. Du kan med dit åndedræt mindske din fødselssmerte, afspænde kroppen og hæve din smertetærskel. Du kan ikke på forhånd vide, hvilket åndedræt du får brug for under fødslen. Det vil kroppen fortælle dig – hvis du altså lytter til den. Det du kan gøre inden fødslen er at styrketræne din åndedrætsmuskel og indøve et dybt og roligt åndedræt. Lær hvordan du gør det her. Hvis du vil vide mere om, hvilke åndedræt du kan få brug for under fødslen, kan du læse mere her.
  • Lær afspænding. Afspænding lærer dig at give slip på tankerne, skærper opmærksomheden på kroppen og får kroppen til at udskille hormonet oxytocin, som fremmer fødslen og hæver din smertetærskel. Og når du under fødslen formår at afspænde kroppen mellem veerne, vil det ikke give dig en fødsel uden smerte, men det vil helt sikkert mindske din fødselssmerte. Hør en dejlig åndedrætsafspænding her.
  • Mental indstilling. Hvis du er bange for fødslen og fødselssmerte, vil du aktive dit kamp- flugtnervesystem. Det gør desværre, at du udskiller hormoner, der hæmmer fødslen og får veerne til at gøre mere ondt. Hvis du derimod ser mere positivt på veerne og fødslen, kan du tage imod veerne med et åbent sind og et roligt åndedræt, og dét aktivere dit ro- hvilenervesystem. Der gør, at du udskiller hormoner, der fremmer fødslen, mindsker fødselssmerten og gør det lettere for dig at knytte bånd til dit barn. Husk også på, at hver gang du har haft en ve, er der en ve mindre til dit barn er født 😊.
  • Massage. Nydelsesfuld massage får dig til at udskille fødselshormonet oxytocin, der fremmer fødslen og mindsker din fødselssmerte. Hvis du har en kæreste, kan han eller hun allerede i graviditeten øve sig på at give dig massage
  • Musik kan også få dig til at udskille fødselshormonet oxytocin. Læs mere her.
  • Skru op for ro-hvile nervesystemet allerede i graviditeten. Brænd to-do listerne og nyd din barsel i ro-hvile nervesystemet.
  • Fødselsforberedelse. Flere store undersøgelser viser, at kvinder der har gået til kropslig fødselsforberedelse ofte føder hurtigere og har mindre brug for medicin til lindring af deres fødselssmerte. Når du går til fødselsforberedelse hos Mindful Moving, bliver du både forberedt fysisk og mentalt til fødslen og til livet som mor. Hos Mindful Moving har vi både fysiske hold i flere byer og online fødselsforberedelse. Det kan du læse mere om her.

Du kan også overveje at forberede dig med hjælp af fødselsforberedelsesbogen Fødselsmod. Læs mere og køb bogen her.

Vi har mange forskellige hold med fysisk fremmøde til gravide i både København og Roskilde, som du kan se herunder. Ligesom vi har online fødselsforberedelse.