FØDSELSBERETNING – VI ANBEFALER…

Tina havde en lynfødsel

Min første fødsel tog 11,5 time, og det gik egentlig fint. Men jeg havde alligevel ikke rigtig nået at være mentalt til stede.

Jeg brugt alt det, jeg havde lært

Trods en lang og sej fødsel på 26 timer kom jeg igennem fødslen uden epidural, sugekop, kejsersnit osv.

Alt gik lige som jeg håbede på

Selve fødslen blev en drømmefødsel, og jeg var pavestolt. Jeg fik masser af ros af jordemoderen for min vejrtrækning.

Tina havde en lynfødsel på 4 timer

–  dét her hjalp hende igennem fødslen af Liva.

Min første fødsel havde kun taget 11,5 time, og det gik egentlig fint, men jeg havde alligevel ikke rigtig nået at være mentalt til stede. Min jordemoder havde sagt, at jeg godt kunne regne med, at det ville tage endnu kortere tid her anden gang.
Den endte med at tage 4 timer.

Mit vand gik kl. 23.00 om aftenen, og så ringede jeg til Fødemodtagelsen på Hvidovre Hospital.
Vi aftalte, at jeg skulle se tiden an, om jeg fik veer. Efter en time startede veerne.

Jeg ringede igen og talte med en jordemoder, som sagde, at jeg godt kunne blive hjemme en halv times tid, men jeg kunne også komme ind med det samme, hvis jeg var tryggere ved det. Der var allerede ret hurtigt kun 10 min. mellem veerne.
Min kæreste havde lidt svært ved at forstå, at det allerede var nu, og at veerne allerede var sådan, at vi skulle til at afsted.  Vi lå lidt i sengen, og mine forældre kom og tog sig af storebror Oskar
. Det var nok godt givet ud, at jeg lige fik hvilet en smule, for sidste gang fik jeg slet ikke sovet inden fødslen.

 2,5 time efter vandet var gået ankom vi til Hvidovre Hospital.
Jeg synes, at det havde været okay med veerne derhjemme, men i bilen på vej derud havde jeg 4 veer på et kvarter. Der var det ikke sjovt. Jeg tænkte: ”Nu vil jeg gerne være fremme, nu er veerne for tæt på hinanden.”

Da jeg kom ind, var jeg 4 cm åben og i aktiv fødsel, så det var på en måde helt efter bogen, at det var dér vi kom.

Så lå jeg på en briks i et undersøgelsesrum en halv time, mens jeg ventede på at komme på fødegangen, og veerne blev bare mere og mere intense. Jeg blev utryg og endte med at sende Andreas ud på gangen for at hente en jordemoder. Hun kom og sagde: ”ja! Vi tager lige dén fødselsstue her rundt om hjørnet!”
Hun kunne godt se på mig, at jeg var rimelig langt henne.
Dér blev jeg tjekket, og på en halv time var jeg gået fra at være 4 cm åben til 7-8 cm åben. Det gik bare så stærkt! Og de veer var bare så kraftige. Jordemoderen måtte tilkalde hjælp for at kunne nå at gøre klar, og selvom det foregik roligt, var jeg helt bevidst om, ok dét her går stærkt.

Ved min første fødsel kunne jeg køre den dybe vejrtrækning, som jeg havde lært – men det kunne jeg ikke denne gang.
Jeg kunne slet ikke blive i den dybe vejrtrækning, jeg havde så svært ved at være i det.

Og selvom jeg vidste, at jeg var så langt henne, at jeg ikke kunne nå at få noget smertelindring, så spurgte jeg alligevel jordemoderen: ”kan I ikke bare give mig ét eller andet”.  Hun sagde alt det rigtige, at hun godt kunne forstå, at det var svært at være i, når det gik så stærkt. Men smertelindring kunne jeg ikke få.

Undervejs prøvede jeg at have fokus på at bevæge bækkenet og give slip i kroppen, men jeg havde meget svært ved at slappe af, fordi veerne var så voldsomme. Jeg spændte op på den måde jeg ikke skulle, og jeg var pinligt bevidst om – at jeg gør alt det forkerte lige nu. Jeg kunne heller ikke rigtig have, at min kæreste gav mig ve-massage.

 Så sagde min kæreste, lige pludselig – og det var bare det bedste – han sagde: ”Hm, kan det være du skal prøve med dén der mellem-vejrtrækning”. Og det var bare så fedt!
Det var en kæmpe befrielse. Det var lige det, der skulle til! Nu kunne jeg give slip, og jeg kunne slappe bedre af. Det var helt vildt, hvor meget det betød.

Hver gang jeg fortæller det til folk, så begynder jeg faktisk at græde. Da min kæreste sagde dét, var det en kæmpe forløsning. Nu kunne jeg være med igen.
Det reddede mig har jeg lyst til at sige. Virkelig! Ellers ved jeg ikke, hvad jeg ville have gjort.

Jeg brugte den vejrtrækning resten af tiden.
Relativt hurtigt var hun så nede, og jordemoderen sagde jeg skulle presse, og jeg tænkte:
”jeg har altså ikke nogen pressetrang endnu, jeg har faktisk slet ikke lyst til at presse”.
Jeg var slet ikke mentalt klar, så i de første presseveer brugte jeg dét gispe-åndedræt, som jeg lærte hos jer. Jeg skulle lige have hovedet med.

Det var bare helt rigtigt, at jeg lige tog lidt tid til at blive mentalt tunet ind.
Og så pressede jeg Liva ud på et par presseveer, hun kom bare ud med det samme.

 Når jeg tænker tilbage på fødslen nu, har jeg en ret rolig og glad følelse omkring den. Alt gik faktisk rigtig fint.

Tina om Mindful Moving Online Fødselsforberedelse

Det var min anden graviditet, og jeg havde slet ikke tid til at forholde mig til graviditeten og fødslen på samme måde som første gang. Vi flyttede i hus, vores store skulle skifte børnehave, og der var mange andre ting, som fyldte. Men da jeg nærmede mig fødslen, tænkte jeg ”okay, jeg bliver nødt til at gå til noget fødselsforberedelse for overhovedet at få mit hoved i gear”. Og det var godt – for det hjalp mig med at tune mig ind på fødslen. Med at komme i kontakt med min krop og sætte tid af til mig selv.

Det fede ved online fødselsforberedelse er, at man kan træne med videoerne og lydfilerne flere gange løbende over hele ugen. Jeg var ret begejstret for afspændingerne og træningsvideoerne.

Og så var det rigtigt dejligt med en ekstra undervisning for flergangsfødende, hvor jeg fik nogle tips til, hvordan man får introduceret den store for baby, og hvad man kan gøre for at minimere jalousi. En af de ting, som havde fyldt meget i mit hoved op til fødslen, var nemlig, hvordan Oskar ville reagere på lillesøster.

Tina
Fødselsforberedelse København Anna og Olivia

Jeg kan KLART anbefale Mindful Moving.

Jeg har gennemført 8 undervisningsgange og fået en masse gode redskaber, som jeg øvede mig på inden fødslen og brugte til fødslen af vores dreng den 15. april.

Trods en lang og sej fødsel på 26 timer kunne jeg ved brug af værktøjerne og især vejrtrækningen komme igennem fødslen uden epidural, sugekop, kejsersnit osv. Jeg klarede fødslen på lidt ilt og lattergas samt akupunktur.

Jeg fik en meget kompetent undervisning, hvor hver enkelt deltager blev set.

TAK for at få de bedste værktøjer, som jeg kunne bruge til fødslen!

Anna Olivia Bonefeld
Fødselsforberedelse København Christine og baby

Som førstegangsfødende var jeg ret nervøs, faktisk bange for, hvordan min fødsel ville forløbe. Jeg vidste, at mit behov for at have 100 % kontrol over situationen ville komme på prøve, da det er kroppen, der tager over.

Allerede efter første undervisningsgang følte jeg en kæmpe ro og lettelse. Pia mødte os med varme og fik os alle til at slappe af, hvilket gjorde, at vi turde åbne os og snakke om vores problemer og tanker om at være gravid. Det var skønt at være i et forum med andre gravide og ikke at være ’hende den gravide’.

De kropslige redskaber vi lærte i undervisningen, fik mig virkelig til at føle mig i balance og har givet min krop en masse ro. Og vigtigst af alt lærte jeg at fragive mig kontrol og stole på, at andre har styr på situationen. Til sidst begyndte jeg faktisk at glæde mig til fødslen. Min mand var også imponeret over, at jeg havde rykket mig så meget mentalt i løbet af så kort tid.

Selve fødslen blev en drømmefødsel, og jeg var pavestolt. Jeg fik masser af ros af jordemoderen for min vejrtrækning, hvilket vi havde stor fokus på til kurset. Og jeg tog en ve af gangen og stolede på, at min krop nok skulle klare arbejdet – som Pia havde lært mig.

Christine Aagaard Andreasen, Mor til Christian

Fie Skat Hjørnet er jordemoder – og nu også mor
Som jordemoder, men også som nybagt mor, kan jeg absolut anbefale fødselsforberedelse hos Mindful Moving. Det har været et utroligt udbytterigt forløb, som fik mig til at gå min fødsel i møde med masser af tillid og ro. Og jeg endte også med at have en skøn og hurtig vandfødsel hjemme hos os selv!Efter fødslen har jeg også gået hos Mindful Moving på efterfødselshold, og her var vi de samme piger – nu nybagte mødre. Det har været et meget trygt forum, hvor vi har kunne dele alle vores glæder og bekymringer som nybagte forældre, men også fået sved på panden til motion og hygget over medbragt fælles frokost.

Jordemødre går OGSÅ til fødselsforberedelse
Jeg kender jo meget til fødsler, fødselsmekanismen og smertelindring fra min uddannelse. Og netop derfor var det vigtigt for mig at forberede mig grundigt til fødslen, for jeg ved jo, hvor stor en udfordring en fødsel er både fysisk og psykisk, og hvor vigtigt det er at være forberedt..

Min drøm var at føde hjemme. Så for at få de bedste odds for at føde ukompliceret og naturligt, valgte jeg at gå til fødselsforberedelse hos Mindful Moving.

Hos Mindful Moving er de eksperter i både fødsler og afspænding
At jeg valgte at gå til fødselsforberedelse hos Mindful Moving skyldes, at der her både var en afspændingspædagog og en jordemoder med. Der var altså plads til, at især min kæreste kunne høre om det praktiske ved fødslen og tiden derefter, da der var en jordemoder med 2 af gangene. Men også plads til, at jeg kunne fokusere på mig selv, min krop og mit sind de andre undervisningsgange.

For mig handler fødselsforberedelse om viden om gravidteten, fødslen og tiden med en nyfødt. Men også om god fysik form, kendskab og tillid til egen krop og selvfølgelig vejrtræknings- og afspændingsteknik. Og det er kombinationen af alt det, jeg karakteriserer som god og fyldestgørende fødselsforberedelse.

Og alt det oplevede jeg hos Mindful Moving. Det er ikke nok kun at kunne kende til fødselsmekanismen, hvis man ikke formår at bruge sin krop hensigtsmæssigt i vearbejdet. Men det er heller ikke nok at være ekspert i afspænding, men ikke ane noget om, hvordan en fødsel forløber. Disse ting må kombineres.

Jeg lærte at mærke min krop
På kurset trænede vi vejrtrækningsøvelser. Men vi trænede også afspænding, og her lærte jeg virkelig at mærke hele min krop og være tilstedet i den. Og det var til stor hjælp under mit vearbejde. Jeg mærkede, hvad min krop fortalte mig og fulgte den. Gjorde hvad den bad mig om, og det føltes helt naturligt for mig under fødslen. Jeg tænkte ikke, at nu skulle jeg gøre sådan eller sådan, jeg gjorde det bare!

I vores hverdag er mange af os jo ikke er tilstede i vores krop, men kun i vores hoveder. Havde jeg kun brugt mit hoved under fødslen, havde jeg måske været bange, fordi det jo gør ondt. Men ved at have fokus på min vejrtrækning og min krop og slå tankerne fra, kom veerne strømmende ind over mig, men jeg arbejdede med dem, i stedet for imod dem. Og snart var min søn født!

Det var også super hyggeligt at være sammen med de andre
Jeg nød også virkelig at være sammen med de andre piger fra holdet. Vi har delt alle vores tanker om graviditet og fødsel med hinanden. Det har været fantastisk at komme i et forum, hvor der var plads til at dele glæder og bekymringer, og vi blev hurtig en harmonisk gruppe, der fulgte hinandens graviditeter og fødsler med spænding.

Vi fik en masse tips med fra underviserne, som kunne hjælpe os gennem den sidste del af graviditeten og ikke mindst kommende fødsel og forældreskab. Det var rart med konkrete redskaber, man kunne bruge og øve hjemme.

Sveden sprang frem
Det var skønt og sjovt med sved på panden, når vi lavede motion med vores store maver. Og det var tydeligt, at underviseren havde styr på, hvad der er ok at lave, når man er gravid, og hvad der ikke er. Der blev taget hensyn til alle, og jeg følte mig meget tryg ved de øvelser, vi lavede.

Undervisningen sluttede altid med en skøn afspænding. Og jeg elskede den afspænding, hvor der var tid til at mærke min krop og mit barn. Den afspænding blev også rutine hjemme på sofaen, ligesom jeg trænede vejrtrækningsøvelserne der hjemme. Så da fødslen kom, var jeg parat!
Fie Skat Hjørnet, Mor og jordemoder
Fødselsforberedelse København Louise og baby

Den 26. juni 2016 fødte jeg Svend Emil i vores hjem i Sølvgade. Ideen om en hjemmefødsel virkede meget tiltalende, og som noget jeg godt kunne have lyst til… men helt ærligt havde jeg nok ikke turde at kaste mig ud i det uden forberedelsen hos Mindful Moving! Det var dét forløb, der gjorde forskellen for mig – både fysisk og psykisk.

Det mest værdifulde ved undervisningen var, at vi fokuserede så meget på den kropsliggjorte viden. Vi lærte at lytte, ikke bare med ørerne, men med kroppen. Den viden og evne satte ind under fødslen – min krop vidste, hvad den skulle, og jeg skulle bare have tillid til, at den og jeg kunne gøre det. Det krævede, at jeg stolede på den. Under fødselsforløbet var min krop langt hen ad vejen to skridt foran min hjerne. Det var ret vildt. Så det blev altafgørende, at jeg inden fødslen havde lært og trænet forskellige åndedræt, så jeg kunne give slip. De sad på rygraden, og jeg kunne ved at fokusere al min tankekraft på dem, holde ud at være i nuet og tage en ve ad gangen. Det var hårdt arbejde, VE-ARBEJDET, men skulle det ske igen en anden gang, ja så er jeg klar!! 😀 Jeg kan varmt anbefale fødselsforberedelseskurset hos Mindful Moving!

Louise Emilie Jensen, Mor til Svend Emil

Det var min jordemoder, der anbefalede mig at gå hos Mindful Moving , og jeg vidste ikke rigtigt, hvad jeg skulle forvente at få ud af kurset. Som førstegangsfødende er hele processen omkring graviditet og fødsel rimelig angstprovokerende og specielt for en kontrolfreak som mig. Men gennem kurset har jeg fået vendt min frygt og angst til en glæde og spænding for selve fødslen. Usikkerheden for det uvisse, og hvad der kan ske under selve fødslen, er ikke forsvundet, men det er ikke dér mine tanker er længere. Nu glæder jeg mig bare til at mærke de her veer, som alle snakker om, og det er bestemt Pia’s fortjeneste, at jeg har fået vendt hele ’processen’ til noget positivt og spændende:)

Nanna Holck

På trods af skepsis blandt venner og familie valgte jeg at føde mit barn vaginalt. Jeg følte mig så godt forberedt til fødslen og indstillede mig på, at det kunne blive en fødsel med alle mulige afvigelser og med 50% risiko for at ende i kejsersnit.

Fødslen forløb helt efter bogen uden komplikationer og bristninger, og jeg fødte lille Theodor præcis på terminsdagen. Fødslen tog ca. 11 timer og jeg brugte min vejrtrækning rigtig meget som smertelindring under veerne og havde ud over 2 omgange steriltvandspapler i lænden ikke brug for yderligere smertelindring.
Det eneste tidspunkt, hvor jeg under fødslen var lidt bange og nervøs var, da jeg havde fået hans sæde ud, og jordemoderen herefter vrikkede og drejede hovedet ud. I dag er jeg så lettet og glad for, at det lykkedes for mig at føde Theodor vaginalt – noget jeg aldrig havde turde vove mig ud i, hvis jeg ikke var blevet så godt forberedt til fødslen hos Mindful Moving.

Mette Bindesbøll Nørregaard, Mor til Theodor

Lina sendte denne sms til os lige efter sin fødsel:

Hej Pia. Jeg fødte i går den fineste lille pige. Fødslen kunne ikke være gået bedre. Jeg brugte alle de teknikker, du lærte os til fødselsforberedelse, og det lykkedes mig at falde i søvn mellem veerne. Jeg er så glad og taknemmelig over at have fået den så brugbare undervisning – tusind tak“.

Lina er uddannet advokat og arbejder til daglig på et stort advokatkontor i København, hvor hun har styr på tingene. Og den uforudsigelige fødsel skræmte hende meget. Linas jordemoder anbefalede hende derfor at tage et fødselsforberedelseskursus hos Mindful Moving.

Lina Punda Philips, Mor til Olivia

Op til min første fødsel havde jeg en indædt tro på, at hvis jeg bare var i god form, skulle jeg nok klare det hele… Hvor svært, hårdt eller smertefuldt kunne det være? Og fysisk gik min første fødsel da også godt. Men oppe i mit hoved forløb den slet ikke, som jeg forventede. Jeg var overrumplet af smerterne og kunne kun modarbejde dem. Så efter min første fødsel var jeg meget bange for at skulle føde igen.

Da jeg talte min første fødsel igennem med min jordemoder, anbefalede hun mig at gå til Mindful Moving. Og det var den bedste beslutning jeg traf – næst efter at blive mor igen!

Egentlig troede jeg, at fødselsforberedelse var sådan noget hulla bulla, hvor man bare sidder i rundkreds, drikker te og lærer at trække vejret – og hvem kan ikke det i forvejen?

Men til fødselsforberedelse hos Mindful Moving lærte jeg at koble mit hoved fra og mærke min krop. Pia lærte mig, at min krop er skabt til at føde! Hun lærte mig, at jeg ikke kan planlægge min fødsel, og at jeg kunne arbejde med smerterne ved at bruge min vejrtrækning korrekt. Og fordi jeg denne gang havde forberedt mig, følte jeg mig stærk og rustet og klar til at gå igennem, hvad der måtte vise sig undervejs.

Så dette kursus bærer en meget stor del af skylden for, at min anden fødsel blev en helt helt anden oplevelse!

Jeg vil anbefale alle gravide at gå hos Mindful Moving, hvor Pia med sin empatiske facon og professionalisme skaber tryghed og tro på, at man kan klare fødslen uanset hvad!

Christina Nøhr Lørrits

Som førstegangsfødende havde jeg mange tanker om graviditet, fødsel, det lille barn og al det praktiske. Jeg har derfor været rigtig glad for at gå hos hos Mindful Moving, hvor jeg kunne dele mine tanker med andre førstegangsfødende og få omsorgsfuld råd og vejledning af Pia.

Jeg valgte Mindful Moving, fordi der også er fokus på krop og motion. Jeg nød at få pulsen op, sved på panden og mærke, hvor meget jeg kunne med min krop til trods for maven – og ikke mindst den efterfølgende afspænding.

Min kæreste og jeg havde valgt at føde hjemme. Det betød rigtig meget, at min kæreste havde været med på holdet to gange og kunne støtte mig undervejs. Jeg brugte flere af de øvelser og vejrtrækningsteknikker, jeg havde lært hos Mindful Moving.

Efterfølgende var jeg slet ikke i tvivl om, at jeg gerne ville fortsætte på et efterfødselshold og senere i form holdet. Jeg har også haft meget glæde af babyrytmik holdet, hvor jeg har lært mange gode sange og øvelser, som vi sammen har kunnet synge og lege derhjemme og stimulere vores barn. Faktisk har jeg været så glad for Mindful Moving, at jeg har gået på fem hold, og det er vist anbefaling nok i sig selv.

Astrid Busck, Mor til Harald

Maria ville gerne have kejsersnit

Jeg har altid tænkt, at jeg ville have kejsersnit, fordi jeg var bange for at føde. Jeg var ikke bange for smerterne, men jeg havde hospitalskræk, brød mig ikke om at andre skulle gøre noget ved min krop, ej heller at miste kontrollen over mig selv. Så tanken på en fødsel i flere timer, hvor jeg skulle være ved bevidsthed, var afskrækkende.

Flere af mine veninder opfordrede mig til at starte hos Mindful Moving, og det er det bedste, jeg har gjort for mig selv i graviditeten. Jeg kom nemlig på en stor og fantastisk rejse gennem de 8 uger, som kurset varede:

I starten rystede jeg, når jeg trådte ind i undervisningsrummet og ønskede bare at forlade det igen, men langsomt blev jeg mere og mere tryg. Og da jeg lærte mere om fødslen, fik en større tryghed ved min krop, og havde fået indøvet kropslige redskaber, som skulle bruges under fødslen, følte jeg mig tryg, stærk og klar til fødslen. Jeg takker min underviser Pia og de andre deltagere for at have ledt mig på denne vilde rejse.

Da fødslen kom, var jeg parat til at tage imod veerne og kontroltabet uden angst. Jeg havde en lang og krævede fødsel, men alt det jeg havde lært om at være i nuet, bruge åndedrættet og arbejde med kroppen gjorde, at jeg kom igennem fødslen uden problemer og uden smertelindring.

Derudover, har jeg fået kureret min hospitalskræk. Og amning i det offentlige rum klarer jeg nu også uden problemer – noget jeg aldrig ville have gjort, hvis ikke det havde været for Mindful Moving og Pia, som har givet mig så meget mere end ‘bare’ forberedelse til fødslen.

Maria Frestad Jørgensen

Jeg vil anbefale Mindful Moving Fødselsforberedelseskursus til alle kvinder, uanset om de har født før eller ej. For dét jeg lærte her gjorde, at jeg havde overskud til fødslen og ikke på noget tidspunkt ramte muren, selv om jeg havde veer i 24 timer med max. 4 minutter mellem veerne.

Jeg gik til fødselsforberedelse i Svendborg hos Maja, og det fik jeg super meget ud af. Og jeg brugte alle de teknikker, vi havde lært under fødslen, hvilket var muligt, fordi vi havde øvet dem så grundigt forinden.

Når jeg brugte vejrtrækningsøvelserne og afspænding kunne jeg sove mellem veerne, og vågne når veen kom. Min mand og jeg havde også fra start et rigtigt godt samarbejde, han hjalp mig med af afprøve forskellige stillinger og gav mig ve-massage, noget vi havde lært og indøvet til fødselsforberedelse. Desuden havde jeg lært, hvordan jeg skulle lytte til min krop, og jeg var aktiv hele vejen igennem fødslen.

Det vigtigste var dog, at jeg i løbet af graviditeten ikke var nervøs for fødslen, da jeg følte mig klædt godt på – tak for det Maja!

Sanne Bundgaard