Baby motorik – det sker helt at sig selv 🙂

Baby motorik og babys motoriske udvikling sker som udgangspunkt helt af sig selv. Vi er designet til fra nyfødte at søge nye udfordringer, så snart vi mestrer en færdighed.
Lad os kigge på den maveliggende stilling. Allerede fra baby er ca. 1 måned kan den løfte hoved fra underlaget, når den ligger på maven. Kort tid herefter begynder den at støtte underarmene i gulvet og kan ligge i stillingen længere tid. Når baby er blevet stærkere i nakke, ryg og kernemuskulaturen, begynder den at bruger hænderne i gulvet og dermed skubbe sig selv højere op i stillingen. Dette sker helt af sig selv – helt uden at du skal bekymre dig om det eller gøre noget særligt.

Tag en kort stund og lad disse ord lande i kroppen. Din baby udvikling sig faktisk helt af sig selv – helt uden du skal gøre noget (som regel).

Men kan jeg så slet ikke gøre noget for at støtte min babys motoriske udvikling?

Jo, det kan du!

Der er masser du kan gøre for at stimulere baby motorik og dit barns motoriske udvikling. For selvom vi har en indbygget drivkraft til udvikling, så kan der være rigtig mange årsager til, at nogle børn har brug for lidt ekstra hjælp og støtte.
Og selv om din baby udvikler sig, ligesom den skal, så er det alligevel sjovt og dejligt at lege med baby motorik.

Støt dit barn i at ligge på maven

Den motoriske udvikling forgår primært fra den maveliggende stilling – derfor er det selvfølgelig en rigtig god støtte for dit barn, at du ofte placerer baby på maven, så den har mulighed for at træne her.

Hvis dit barn ikke vil ligge på maven, kan du få hjælp i dette blogindlæg. Eller du kan søge hjælp hos en baby behandler. I København har vi Amanda Schou, det kan du læse mere om her. 

Sansetræning og reflekser

Fra fødslen er der flere aktive reflekser, som er helt afgørende for, at baby udvikler sig. Man kan sige, at den underliggende drivkraft til baby motorisk bliver sat i gang af reflekser. Når en refleks bliver aktiveret, sætter den gang i en bevægelse i kroppen. Bevægelser, som er igangsat af reflekser, bliver senere mere og mere bevidst styret, hvilket er et tegn på, at refleksen er integreret – det betyder, at baby nu bevidst styrer bevægelsen, og at refleksen ikke længere er aktiv.

Men hvad er det som aktiverer reflekserne?
Reflekserne aktiveres igennem påvirkning af sanserne. F.eks. griberefleksen – den aktiveres ved en blid berøring inde i håndfladen, som medfører, at hånden lukkes. Det er altså stimulering af sanserne, som aktiverer reflekserne – som så sætter skub i hele den motoriske udvikling.

De sanser, som især er vigtige at fokusere på i forhold baby motorik og motorisk udvikling, er de 3 primære sanser:

Vestibulærsansen (balancesansen)

Taktilsansen (berøring/følesansen)

Kinæstetiskesans (muskel-led-sansen)

3 ting du kan gøre for at styrke din babys motorik igennem sansetræning

1)Lav lege med din baby, hvor baby bliver vendt på hovedet, snurrer rundt, triller eller bliver gynget dagligt (Vestibulærtræning)

2)Hav stunder med dit barn, hvor du bevidst har fokus på at ae, nusse, massere eller kramme din baby dagligt (Taktiltræning)

3)Sørg for at dit barn har ”gulv-tid”, hvor det kan ligge og lege på maven, krybe eller kravle dagligt (Kinæstetisktræning)

Hvordan ved jeg om min baby udvikler sig alderssvarende motorisk?

Mange forældre går og bekymrer sig om baby motorik og deres babys motoriske udvikling. Ofte kommer vi til at sammenligne vores baby med de andre babyer, vi møder. Men sandheden er, at det ER MGET forskelligt, i hvilket tempo babyer udvikler sig. Derfor er det bedste, du kan gøre, at observere dit eget barn.

Det kan du gøre:

Kig på dit barn. Udvikler dit barn sig motorisk i forhold til sig selv? Det vil sige bruger din baby sin krop anderledes/på en ny måde end for et par uger siden?

Bruger dit barn begge sider af kroppen lige meget?

Hvis du svarer ja til ovenstående spørgsmål, så er alting højst sandsynligt som det skal være.

Hvis svaret er nej, og du kan mærke, at du bekymrer dig om dit barns motoriske udvikling, når du har læst dette indlæg, så kan du gøre to ting.

  • Du kan starte med i en periode at sætte tid af hver dag til at ”lege baby motorik”. Her skal du fokusere på de 3 områder beskrevet ovenfor.
  • Hvis du stadig har en fornemmelse af, at din baby ikke udvikler sig motorisk eller ligesom sidder fast, der hvor det er nu, og måske også virker utilpas eller frustreret så søg hjælp hos en dygtig babybehandler – læs mere her.

Sidst men ikke mindst, husk du gør det så godt som forælder!