Du er eksperten på dit barn

De fleste forældre vil ofte være usikre på, om de gør det rigtige – især ved det første barn. Sådan er det med alt nyt. At blive mor eller far er en læreproces, hvor du prøver dig frem. Nogle gange gør du noget, der bare fungerer for jer, andre gange vil du efterfølgende tænke ”Det skulle jeg have gjort anderledes”. Men hver gang lærer du noget nyt og bliver klogere.

Men som førstegangsmor kan det være svært at holde fast i, at du er eksperten på netop dit barn, fordi der ofte er mange mennesker omkring dig, der mener, at der findes en rigtig og forkert måde at være sammen med barnet på. Det er der ikke!
Det handler i stedet om, at du lærer netop dit barn at kende og gør det, som føles rigtigt for dig. Når du står i en situation, hvor du ikke ved, hvad du skal gøre, så vend opmærksomheden indad, brug dit dybe og rolige åndedræt, og få svar fra kroppen. Lad herefter krop og hoved samarbejde og handl så derefter. Udvælg selv de mennesker, du føler dig tryg ved, og spørg dem til råds, når du gerne vil have andres bud på, hvad du skal gøre. Og bed så alle de andre mennesker om at undlade deres “gode råd”.

Livet med en nyfødt kan ikke forklares – det skal erfares

  • Min baby følger ikke sin vægtkurve
  • Ligger min baby for lidt på maven?
  • Hvordan får jeg min baby til at sove?
  • Jeg er bange for at give min baby dårlige vaner
  • Min sundhedsplejerske siger, at min baby selv skal lære at falde i søvn
  • Hvor tit skal jeg amme?

Dette er nogle af de mange, mange spørgsmål og frustrationer, som vi får fra nybagte mødre, der kommer til efterfødsel hos Mindful Moving. De fleste af spørgsmålene er der dog ikke et entydigt svar på. Børn er forskellige, og der findes ikke én metode, der virker for alle børn. Derfor findes der heller ikke konkrete entydige anvisninger på, hvordan du skal være sammen med dit barn.

Du er mere ekspert end din sundhedsplejerske

Det vi ofte hører til efterfødsel er, at sundhedsplejerskerne har MEGET forskellige holdninger og tilgange til den nybagte mor og baby.

Nogle sundhedsplejersker mener f.eks., at baby selv skal lære at falde i søvn, når de er 3-4 måneder gamle, evt. ved at baby græder sig selv i søvn. Andre sundhedsplejersker mener, at det kan skade barnets tilknytning, stressniveau og trivsel at græde sig selv i søvn, når de kun er 3-4 måneder gamle.
Mærk efter – hvad mærkes mest rigtigt for dig og dit barn?
(Du kan læse mere om min holdning til dette og om, hvordan du får din baby til at sove her.)

Nogle sundhedsplejersker har meget faste retningslinjer for, hvornår de anbefaler at supplere med modermælkserstatning og bruger kun din babys vægtkurve som indikator for at vurdere, om dit barn får nok mad. Andre sundhedsplejersker mener, at der kun delvist skal  fokuseres på vægtkurven, og i højere grad kigges på, om barnet trives, har overskud til at pludre, holde øjenkontakt mv.
Mærk efter – hvad mærkes mest rigtigt for dig og dit barn?
(Du kan læse mere om amning og vægtkurver her.)

Der er også nybagte mødre, der nærmest oplever, at de får “skæld ud” af deres sundhedsplejerske, hvis hun synes, at baby ligger for lidt på maven. Jeg har oplevet en grædende deltager til efterfødsel, der følte sig som en elendig mor, fordi hendes sundhedsplejerske havde sagt, at hun skulle lægge sit barn på maven mindst 25 gange om dagen.  Det kunne hun bare ikke nå, fordi barnet sov så meget. Andre sundhedsplejersker mener, at der mistes for meget samvær og nærvær, hvis mor hele tiden skal have fokus på at gøre “det rigtige”.
Mærk efter – mærkes det rart for dig og dit barn, at du skal tælle, hvor mange gange barnet ligger på maven om dagen?
(Du kan læse mere om, hvordan du får dit barn til at ligge på maven her.)

Et spædbarn kan ikke forkæles

Når du skal øve dig i at blive tryg og sikker i din ekspert rolle som forælder, er det godt at huske på, at du IKKE kan forkæle et spædbarn. Uanset om du går rundt med det i dine arme fra morgen til aften. Du kan give dit barn kærlighed, nærhed og omsorg og få et trygt og tillidsfuldt barn. Et lille barn på under 1 år har ikke bevidsthed til at tænke: ”Jeg græder nu, fordi jeg gerne vil have min mor eller far til ….” Et spædbarn skal derfor ikke lære at trøste sig selv – det græder kun, når det er sultent, utilpas, har ondt i maven, trænger til en ren ble, når det ikke selv kan finde ud af at falde til ro/i søvn, når det har brug for nærhed, din varme krop, dine beskyttende arme og lyden af dit bankende hjerte. Tag derfor altid dit spædbarns gråd alvorligt.

Husk også på, at en vane ALDRIG kan være dårlig, hvis den fungerer og alle i familien trives med den. En vane bliver først dårlig, hvis et eller flere familiemedlemmer ikke trives med det, som I plejer at gøre.

Så kære nybagte mor, stol på dig selv og din egen intuition og når det ikke er nok, så søg råd hos mennesker, du føler dig tryg ved og har tillid til.