Gravid yoga – hvorfor er det godt?

Når du går til gravid yoga er der fokus på at træne kroppen og øge sansningerne herfra, hvilket er en kæmpe fordel i løbet af gravidteten og under fødslen. For når du mærker sansningerne fra din krop, vil det være lettere for dig at forebygge og lindre kropslige graviditetsgener som f.eks.  lændesmerter, iskisassmerter, bækkenløsning mv. En øget kropssansning vil også ofte medføre, at du føler dig bedre tilpas i din gravide krop.

Udover den fysiske træning af kroppen arbejdes der til gravid yoga også med at træne opmærksomheden via forskellige meditationsteknikker. Det kan f.eks. være, at du trænes i at fokusere på bestemte områder i kroppen. Dette opmærksomheds arbejde vil hjælpe dig under fødslen. For når du har lært at flytte opmærksomheden til et andet område i kroppen, vil dét hjælpe dig igennem hver eneste ve.

Det er naturligvis vigtigt, at den gravid yoga, du går til, tilpasses, så du kan være med i alle stadier af din graviditet. Det vil en kvalificeret underviser være i stand til, da alle stillingerne kan justeres op og ned.

Åndedrættet er altid en del af gravid yoga

Til gravid yoga trænes du også i at fokusere opmærksomheden på åndedrættet. Opmærksomhed på åndedrættet beroliger sindet og mindsker tankemylder. Derfor kan gravid yoga være en rigtig dejlig praksis, hvis du oplever mange bekymringer og tankemylder. Du bruger også åndedrættet under fødslen til hæve din smertetærskel. Du kan læse mere om åndedrættet under fødslen her. 

Gravid yoga støtter dig også psykisk i graviditeten

En graviditet er en lang forandringsproces. Kroppen forandres dag for dag i takt med at baby vokser sig større inde i livmoderen. Mange gravide oplever også forskellige kropslige gener, f.eks. ømhed i bækkenet, væskeophobninger eller lændesmerter. Det kan føles meget overvældende at være i denne proces. Du kan måske ikke det, du plejer at kunne og intet er, som det plejer.

Og ikke nok med at kroppen forandrer sig, det gør følelserne og tankerne også. Mange gravide oplever at bekymre sig meget, der er mange ubekendte faktorer og det kan være svært at navigere rundt i. Pludselig handler alle de beslutninger, du tager ikke kun om dig selv – men også om det lille nye liv, som vokser inde i dig.

Gravid yoga kan være en støtte i denne proces.

En lille gravid yoga øvelse til dig:

Denne øvelse er god at lave derhjemme, hvis du bekymrer dig meget eller har tankemylder:

Sæt dig godt tilrette, enten på gulvet eller på en stol. Du kan også ligge ned, hvis det føles bedre.

  • Mærk din krops kontakt til underlaget under dig. Giv dig god tid til at fornemme alle de steder, hvor din krop har kontakt til underlaget. Tillad kroppen at synke ned i mod underlaget.
  • Før nu opmærksomheden op til ansigtet. Lad ansigtet blive blødt. Giv slip omkring øjnene, kæben, og læberne.
  • Mærk dit åndedræt. Fornem hver eneste indånding og udånding. Lad åndedrættet bevæge sig frit.

Mærk nu alle 3 fokusområder på en gang. Fornem kroppens kontakt til underlaget, lad ansigtet være blødt og mærk dit åndedræt. Hver gang dine tanker forsøge at rive dig med, kan du venligt bede opmærksomheden vende tilbage til dine 3 fokuspunkter. Bliv i øvelsen så længe du har lyst.

Har du lyst til at gå til gravid yoga hos Mindful Moving i København, kan du læse mere her. Er du mere til fysisk træning med puls, styrke, stræk og afspænding, så har vi også hold for dig i både København og Roskilde. Det kan du læse mere om her.