Amning og vægtkurve passer ikke altid sammen

Du skal ikke kun kigge på babys vægtkurve, når du ammer og skal vurdere, om dit barn får mad nok. Din amning kan sagtens være tilstrækkelig, selvom barnet ikke følger vægtkurven.

Kig hellere på dit barn i et større perspektiv, og lad ikke kun vægtkurven og babys vægt være den målestok, der afgør, om du skal prøve at øge mælkeproduktionen eller give tilskud.

Kig på barnets almentilstand

Du kan f.eks. være opmærksom på, om dit barn 

  • har 6-8 våde, tunge tissebleer pr. døgn, når din mælk er løbet til efter 3-5 dage
  • har afføring engang imellem. Og om afføringen er grynet, sennepsgul og lugter lidt som gær/yoghurt
  • er frisk eller sløv
  • er glad eller græder meget
  • har overskud til at til at kigge og have kontakt
  • selv melder sig til måltiderne og er interesseret i at spise. En nyfødt skal spise mindst otte gange og gerne mere pr. døgn
  • tager godt fat om brystet med munden vidt åben og læberne krænget udad. Når dit barn spiser vil musklerne op langs ørerne bevæge sig, og når mælken begynder at løbe, vil du kunne høre synkelyde

Du skal selvfølgelig også se på, om dit barn øger sin vægt, men vær opmærksom på, at din baby godt kan have sin helt egen vægtkurve og måske ikke følger den “normale”.

Du er eksperten på dit barn

Mange af de kvinder, vi møder til efterfødselstræning, er blevet forvirrede og usikre, hvis de har mødt en sundhedsplejerske, der går meget op i vægtkurven og glemmer at se på barnets almentilstand. Hvis det er tilfældet for dig, kan det være rigtig svært at holde fast i, at dit barn f.eks. ikke skal have tilskud. Her er det vigtigt, at du hele tiden husker på, at det er dig, der er eksperten på netop dit barn. Læs mere om dette her.

Sådan øger du mælkeproduktionen

Hvis både vægtkurven og barnets almentilstand tyder på, at dit barn ikke får nok mad, kan du prøve at øge din mælkeproduktion. Læs mere om, hvordan du øger mælkeproduktionen her. 

Få hjælp til din amning

Du kan altid kontakte din sundhedsplejeske og Forældre og Fødsels ammerådgivere her. – det er gratis.