Hvad fylder mest i din hverdag pligt- eller lystbetonet aktiviteter?

Er din hverdag fyldt af for mange ”skal”, ”bør”, ”er nødt til” aktiviteter, vil det være hensigtsmæssigt at få kigget lidt på, om du har balance mellem den ikke kontrollerede og den kontrollerende del af dig. Især hvis du står for snart at skulle føde. Det er nemlig den ikke kontrollerende del af dig, du skal bruge under fødslen.

Den kontrollerende del af os fylder ofte alt for meget

I vores videns- og informationssamfund får den kontrollerede del af os ofte en meget stor plads, dels fordi vi hele tiden er ”på” og tilgængelige, og dels fordi vi ofte skal præstere og yde noget for at få anerkendelse af andre – og desværre ofte også for at få anerkendelse af os selv.  Mange accepterer og roser nemlig, hverken sig selv eller andre for blot at være til, men næsten altid kun for det, de gør.

At have kontrol og styr på tingene er ikke en dårlig ting

Når jeg underviser i fødselsforberedelse og skriver blogindlæg, er det den kontrollerede del af mig, der er aktiv. Når jeg så har været ”på” i lang tid, er det vigtigt, at jeg lader den ikke kontrollerende del af mig få lov til at fylde.

Det er den ikke kontrollerende del, der står for genopbygningen af kroppen, fertiliteten, fordøjelsen, legen, latteren, lysten, nydelsen, seksualiteten, spontaniteten, kreativiteten mv, og det skal der også være plads til i livet. Ellers brænder du på et tidspunkt ud. En af grundene til, at der er så mange mennesker i vores samfund med stress og depressioner er blandt andet, at de har ladet den kontrollerende del få en alt for stor plads i deres hverdag.

Det handler om balancen mellem kontrol/-kontrol

Det er derfor vigtigt at have fokus på balancen mellem den kontrollerende og ikke kontrollerende del af dig og få skabt dig en hverdag, hvor der er lige meget plads til begge dele. Det er naturligvis helt okay at have travlt i en periode, men bagefter er det vigtigt, at du prioriterer tid til at få gearet ned.

Det vil være godt for alle i vores samfund med denne balance og specielt godt for dig, der er gravid og snart skal føde og være mor. For jo mere kontrollerende og planlæggende du er, jo sværere vil det være for dig at gå ind i fødslen, hvor du ikke har kontrol. Og under fødslen kan det være svært for dig at lade den ikke kontrollerede del tage over, give slip på tankerne og lade dig føre ind i ukendt land med et dybt og roligt åndedræt. Læs mere om åndedræt her.

Øv dig på at give slip på kontrollen

Du kan øve dig i at slippe kontrollen ved at have mere fokus på blot at være uden at skulle gøre. Prøv f.eks. i næste weekend at aflyse alle aftaler og start weekenden med hel tom kalender – gerne sammen med din eventuelle kæreste. Brug herefter hele weekenden på at mærke efter, hvad du har brug for og lyst til. Spørg dig selv mange gange i løbet af weekenden ”Hvad har jeg lyst til lige nu” eller ”Hvad har min krop brug for”. Sluk ”tidsrøverne”  fjernsyn, computer og smartphone. (Hvis det ikke er muligt med hele weekend, så tag bare en af dagene).

Du behøver ikke have styr på alt ting

Herudover kan du i hverdagen øve dig på ikke at have styr på alt ting og gøre ting, som du ikke plejer: F.eks. glem alt om vasketøj, indtil der ikke er flere rene trusser (måske når din partner at vaske inden dig). Spis en is inden aftensmaden, hvis du har lyst til det. Stop med en opgave, når den er god nok, og lad ikke det perfekte stå i vejen for det rigtig gode. Leg, grin, pjat og lav tossede ting, og hvis du har glemt hvordan, så tag en tur på legeplads og kig på nogle børn!

Giv også gerne slip på tankerne og kontrollen med en afspænding, eller brug bare lidt tid hver dag på at sidde helt stille og mærke, hvordan det står til i hele kroppen. Du kan høre en dejlig åndedrætsafspænding her.

Og sidst men ikke mindst husk på, at grunden til at mange af os i dag har svært ved at lade den ikke kontrollerende del fylde i vores liv, formentlig blev lagt i barndommen, hvor vi ofte kun fik vores forældres ros og anerkendelse, når vi ydede og præsterede noget. Brug denne viden til dit eget barn og vær opmærksom på også at give dit barn positiv opmærksomhed og ros, når det ikke yder og præsterer noget, men bare er der med sit dejlige væsen – for det giver selvværd og et voksent menneske, der forhåbentlig undgår stress.

Jeg vil slutte dette blog-indlæg med et smukt digt fra en kvinde, der glemte at lade den ikke kontrollerende del af hende fylde, medens hun endnu kunne:

Hvis jeg skulle leve mit liv om

Nadine Starr 85 år

Jeg ville turde gøre flere fejltagelser
Jeg ville slappe af. Være mere smidig
Jeg ville være mere enfoldig
Jeg ville tage flere ting alvorligt
Jeg ville tage flere chancer
Jeg ville have flere oplevelser
Jeg ville bestige flere bjerge
og svømme over flere floder
Jeg ville spise mere is og færre bønner
Jeg ville måske have flere vanskeligheder,
men færre indbildte.

Ser du, jeg er en af dem,
der lever følsomt og sundt.
Time efter time, dag efter dag
Åh, jeg har haft mine øjeblikke
og hvis jeg skulle leve om igen
ville jeg have flere af dem.

Faktisk ville jeg prøve på ikke at have
noget andet. Kun øjeblikke
Det ene efter det andet, i stedet for at leve
så mange år med tanke på morgendagen

Jeg har været en af dem, som aldrig
tager nogen steder uden et termometer,
en vanddunk, en regnfrakke, en faldskærm.

Hvis jeg skulle leve om, ville jeg rejse
med mindre bagage.

Hvis jeg skulle leve mit liv om, ville jeg begynde
at gå barfodet tidligere om foråret
Og blive ved længere hen på efteråret

Jeg ville danse mere
Jeg ville unde mig selv flere karruselture
jeg ville plukke flere tusindfryd.