Sovestilling gravid – få inspiration til gode stillinger

Sovestilling eller hvilestilling som gravid er ikke altid helt let. Og mange gravide må ofte finde nye sovestillinger efterhånden, som graviditeten skrider frem.

Nogle gravide er også i tvivl om, hvorvidt der er måder, man ikke ligge på – det er der heldigvis ikke. For kroppen er så smart indrettet, at du bliver utilpas, hvis du ligger på en måde, der er uhensigtsmæssig.

Sovestilling gravid – Rygliggende

Fra ca. halvvejs inde i graviditeten er der mange, der synes, det begynder at blive ubehageligt at sove og hvile på ryggen. Det skyldes, at livmoderen er så tung, at den kan afklemme én af kroppens store blodkar. Afklemningen gør, at både du og baby får mindre ilt, hvis det sker, bliver du utilpas og vil automatisk skifte sovestilling. Det kortvarige ilt-fald er ikke farligt for dig og baby.

Hvis du har det bedst med rygliggende sovestilling i graviditeten,  kan du evt. hjælpe blodomløbet på vej ved at have en stor pude/sammenrullet dyne under knæene, og måske en lille flad pude under bækkenet. De kan se mere om på videoen herunder:

Sovestilling gravid – Sideliggende

Mange gravide trives bedst med at ligge på siden i sidste trimester. De fleste vil opnå den bedste sovestilling og hvilestilling ved at bruge en del puder/tæpper til at støtte sig med. Det viser jeg på videoen herunder. Her først et par tommelfingerregler til den sideliggende sovestilling som gravid:

  • Kom puder eller tæpper mellem benene, så det øverste ben flugter med hoften. På den måde aflaster du bækkenleddene
  • Sørg for at støtte hele benet fra lår til fod. Mange lægger kun noget mellem lårene, og så skråner underbenet nedad (foden er lavere end knæet). Men kroppen og bækkenets led hviler bedst, hvis hele øverste ben er vandret og støttet

Det kan jo være noget af et hyr med alle de puder – særligt når du skifter side i løbet af natten. Men det er umagen værd, om ikke andet så at starte natten i en rigtig god sovestilling.

Hvilestilling gravid – Halsbrand

Rigtig mange gravide får halsbrand og/eller sure opstød. Specielt i den sidste del af graviditeten.

Halsbrand og sure opstød skyldes, at der kommer syre fra mavesækken op i spiserøret. Det kan du læse mere om her.

På videoen herunder kan du se forskellige gode hvilestillinger, hvis du lider af halsbrand og sure opstød:

Afspænd kroppen i løbet af dagen

I den sidste del af graviditeten er der mange gravide, der ikke sover godt om natten. Hvis det også er sådan for dig, vil jeg anbefale, at du laver afspænding i løbet af dagen.

Med afspænding slår du to fluer med ét smæk: Du får indhentet noget af den hvile, du normalt får om natten. Og du forbereder dig til fødslen, fordi afspænding er en vigtig del af dét, du kan gøre, for at hjælpe fødslen godt på vej. Læs mere og læg dig godt tilrette og hør en dejlig afspænding her.