Kvalme og gravid

Kvalme og gravid er 2 ord, der ofte hører sammen – særligt i første trimester. Kvalmen er formentlig hormonelt betinget, men ingen ved endnu helt præcist, hvorfor du får kvalme i graviditeten. Graviditetskvalme rammer 2/3 af alle gravide. For de fleste vil det gå over i løbet af de første 12 til 16 graviditetsuger.

Du behøver ikke at være nervøs for din baby, hvis du som gravid har kvalme og derfor ikke får spist så meget. Barnet får den næring, det har brug for og udvikler sig, uanset hvad og hvor meget du spiser de første måneder. Dog har nogle gravide kvalme og opkast i meget svær grad – hyperemesis gravidarum – og hvis det er tilfældet for dig, skal du søge læge og evt. indlægges for at få genoprettet din væske- og elektrolytbalance.

Hvad kan du selv gøre for at mindske din kvalme i graviditeten?

  • Brug søsyge-bånd. Når de sidder på din arm, vil de trykke på et akupunkturpunkt. For nogle gravide vil det få kvalmen til at forsvinde. Hav dem på både dag og nat, hvis kvalmen er slem. De kan f.eks. købes i Matas
  • Spis sure æbler og drik vand med citron
  • Spis ingefær i din mad og lav ingefær te = Skræl og hak frisk ingefær og hæld kogende vand over. Lad det trække 5 min. + tilsæt evt. citron. Drop ingefærshots forsøg på rotter har vist en øget abortrisiko ved meget koncentreret ingefærtilskud. Der er ingen fare ved at bruge ingefær i mad og drikke det som te.
  • Spis f.eks. mandler, kiks eller knækbrød i sengen, inden du står op
  • Spis og drik kun det, som du har lyst. Du skal ikke tvinge dig selv til at spise noget, fordi det er sundt
  • Spis “hele tiden” så maven aldrig bliver tom
  • Prøv akupunktur eller zoneterapi
  • Sæt tempoet ned og hold pauser i løbet af dagen. Du kan starte med denne afspænding.

Her kan du læse, hvad Sundhedsmyndighederne anbefaler ved graviditetskvalme.

Måske var det noget helt andet, end dét, som jeg har nævnt ovenfor, der virkede mod din kvalme? Hvis det er tilfældet, må du meget gerne dele det på bloggen, så andre kvalme plagede gravide får gavn af det :).

Hvis gravid kvalmen bare bliver ved

Selv om der er meget, du kan gøre, når du har kvalme og gravid, er der enkelte, der oplever, at kvalmen bare bliver ved. Hvis det er sådan for dig, er der ikke andet at gøre, end at acceptere, at det er sådan i en periode. Jeg kan love dig, at det stopper på et tidspunkt. Mens det står på, må du love mig at være selvkærlig og passe godt på dig selv, f.eks. skal du give dig selv lov til at sætte tempoet og måske også arbejdstiden ned i en periode. For husk på, at det tager virkelig meget energi at have kvalme det meste af tiden samtidig med, at du skal give liv og næring til et lille nyt menneske.