Hvordan føles veer? -Meget forskelligt!

Hvordan føles veer er svært at svare på, fordi det er individuelt fra kvinde til kvinde, hvordan veer føles. Selv om måden livmoderen er bygget op på, og måden den trækker sig sammen og laver veer på er ens for alle kvinder.

Nogle fødende har ve-smerter foran over kønsbenet, nogle har ve-smerter i lænden, andre synes også, at det trækker ned i benene – og for nogle er det en kombination af det hele.

I løbet af veen accelererer ve-smerten, den topper, hvorefter den aftager for til sidst helt at forsvinde. Herefter er der ve-pause, hvor du ikke har nogen smerter overhovedet.

Ofte er det sådan, at veerne ikke varer så længe i starten af fødslen og ve-pauserne er lange. Men undervejs i fødslen vil veerne blive længere op til 90 sek. og ve-pauserne vil blive kortere. Husk at bruge dit åndedræt i veerne, det vil nemlig sørge for, at du udskiller de hormoner, der fremmer fødslen, hæver din smertetærskel og sænker spændingsniveauet i hele kroppen. Læs mere om åndedrættet her.

Hvad sker der, når du har en ve?

Livmoderen består primært af en stor muskel, der vokser fra ca. 50 g til 1000 g i løbet af graviditeten, og det er denne muskel, der trækker sig sammen, når du har en ve. Der er mest muskelmasse i den øverste del af livmoderen og mindst i den nederste del, dér hvor livmodermunden er.

Når du får en ve, trækker musklerne i den øverste del af livmoderen sig sammen og denne sammentrækning breder sig som en bølge ned over livmoderen og trækker livmoderen opad. Musklerne længere ned i livmoderen, går rundt om livmoderen, og de vil samtidig “skubbe” barnet nedad. Og dette samarbejde mellem de forskellige muskler, får livmodermunden til at trække sig op og åbne sig.

Hvornår ved du, om du er i fødsel?

I starten af fødslen er veerne ikke særlige kraftige. Jeg har hørt mange kvinder sige, at det føles som en slags menustrationssmerter. De fleste ved ikke, om de blot har mange plukveer eller om fødslen er gået i gang. Du kan have plukkeveer i timevis og føle dig fuldstændig overbevidst om, at NU er fødslen gået i gang, men så lige pludselig stopper de, og der kan gå flere dage, før du får veer igen. Fødsler er først rigtig i gang når:

  • Veerne ikke holder op, og der ikke kommer timelange ophold
  • Veerne kommer med kortere intervaller og længere varighed, dvs. veerne tiltager i styrke
  • Livmoderhalsen trækker sig op, og livmodermunden begynder at åbne sig

Så længe du er i tvivl, om du har veer, kan du tage det roligt – så er du nemlig enten i den tidlige del af fødslen, eller har mange plukkeveer. Læs evt. også hvad Herlev Hospital skriver om veer og plukkeveer. 

Hvordan føles veer for andre kvinder

Det er mange år siden, så jeg husker ikke så godt, hvordan veerne var for mig. Jeg husker dog, at jeg mærkede mine veer meget i lænden – så meget, at jeg fik indsprøjtet steriltvandspapler 2 gange undervejs i fødslen, selv om det gjorde p…. ondt, når de blev sprøjtet ind, men de gav en fantastisk smertelindring. Da jeg kom længere hen i fødslen mærkede jeg også veerne meget i benene.

Det vil være super dejligt, hvis du har lyst til at skrive en kommentar til dette blogindlæg om, hvordan dine veer føltes, så vi kan danne en vidensbank til de kommende fødende.