Træning hjælper mod graviditetsgener
Hvis du som gravid regelmæssig træner, forebygger du mange af de gener, der kan opstå i graviditeten. F.eks. ryg- og bækkensmerter, overvægt, hæmorider, vand i kroppen, graviditetssukkersyge, svangerskabsforgiftning mm.
Og hvis den træning, du dyrker, er noget, du kan lide, så vil træningen gøre dig glad og øge dit psykiske velvære.
Hvilken form for graviditetstræning skal du vælge?
Det vigtigste er, at du finder en træningsform, som du kan lide. For jo sjovere det er, jo mere motiveret er du for at komme afsted. Og jo større er sandsynligheden for, at du rent faktisk kommer afsted :).
Både konditionstræning og styrketræning er godt for gravide, og en blanding er det absolut bedste. Lær hvordan du træner mavemusklerne i graviditeten.
Der er mange muligheder: Træningshold specielt for gravide, cykling, svømning, yoga, træne derhjemme, løbetræne, danse, lege, træningscentre og meget mere.
Har du været fysisk aktiv inden din graviditet, kan du fortsætte med at træne på samme niveau som inden, du blev gravid. Har du ikke været fysisk aktiv inden graviditeten, skal du vente med at øge den fysiske aktivitet til efter 1. trimester. Herefter kan du sagtens starte et moderat hårdt træningsprogram, selv om du tidligere har været helt inaktiv. Det handler dog om at hele tiden at lytte til kroppen og mærke efter, hvor meget du kan.
Måske skal du også indarbejde nye vaner, der gør dig mere fysisk aktiv. Tag f.eks. trappen i stedet for elevatoren. Tag cyklen på arbejde, på indkøb mv. Dans når du hører god musik. Tag en gåtur med veninden i stedet for at sidde stille på en cafe osv.
Træning i graviditeten gør fødslen lettere
En fødsel er et hårdt fysisk arbejde, man kan sige, at det er din maraton. Derfor er det vigtigt, at du er i god form, så du har kræfter til det hårde fysiske arbejde. I gennemsnit varer en fødsel 15 timer. Du skal heldigvis ikke arbejde i alle 15 timer, idet der i langt de fleste fødsler, er flere ve-pauser end veer.
Fysisk aktive kvinder har færre fødselskomplikationer, og de føder generelt både hurtigere og nemmere end kvinder, der ikke har været aktive under graviditeten.
Fødslen bliver også nemmere for dit barn, idet der fødes færre børn med grønt fostervand og fald i hjerterytmen, hvis mor har trænet under graviditeten.
Husk også at træne din åndedrætsmuskel
Din åndedrætsmuskel arbejder meget under fødslen. Derfor er det super vigtigt, at du også får styrketrænet den.
Du kan styrketræne åndedrætsmusklen ved at lægge hænderne ned under navlen og forestille dig, at du skal trække vejret helt ned til hænderne: Mærk at hænderne bevæger sig ud på en indånding, og lad så indåndingen forplante sig videre op i brystkassen (men ikke i skuldrene). Se hvordan på denne video om åndedrættet.
.
Lav gerne styrketræning for din åndedrætsmusklen min. 5 min. hver eller hveranden dag i de sidste 6 uger inden fødslen.
Moderkagen fungerer bedre, når du er fysisk aktiv i graviditeten
Mange undersøgelser viser, at moderkagen vokser og fungerer bedre, når du regelmæssig er fysisk aktiv. Så det gælder bare om at komme i gang, både for din egen og dit barns skyld.
Hos Mindful Moving har vi udover selve fødselsforberedelsen også puls- og styrketræning på vores fødselsforberedelse hold. Vi har også flere steder i landet træningshold for gravide. På begge hold er underviserne uddannede psykomotoriske terapeuter. Og du kan derfor trygt stole på, at de er fagligt kompetente. Undervisningen er altid meget alsidig og tilpasset lige netop dig, så det bliver skønt, skægt og nydelsesfuldt at træne din gravide krop. Du kan læse mere om vores træningshold her.
Læg en kommentar