Vægtøgning gravid – hvor meget må jeg tage på?
Vægtøgning og gravid: Der er meget fokus på vægtøgningen i graviditeten både hos den gravide og menneskerne omkring den gravide, som kan være sundhedspersonalet, familie, venner, arbejdskollegaer og bekendte.
F.eks. bliver du som gravid tit vejet hos både læge og jordemoder.
Ligesom mennesker omkring dig ofte har en holdning til din vægt, når du er gravid. Og kommer med ubetænksomme bemærkninger. Som f.eks. “Hold da op, venter du tvillinger?”. “Nu skal du jo ikke spise for 2” osv.
Hvis du har et højt BMI, har du måske også oplevet, at sundhedspersonalet får italesat det på en uheldig måde.
Menneskerne omkring dig mener det formentlig ikke ondt.
Men deres ubetænksomme bemærkninger om din vægt kan faktisk godt ramme ret hårdt og gøre dig både usikker og ked af det.
Jeg håber, at jeg med dette blogindlæg kan hjælpe dig med få det godt med din krop og din vægt.
Hvor meget må jeg egentlig tage på i graviditeten?
Der er lige så mange variationer af vægtøgning i graviditeten, som der er gravide.
Og du finder mange steder gennemsnitstal for, hvor meget du må tage på i graviditeten. Hvis det er dét, du søger, finder du det ikke i dette blogindlæg. Men hvis du vil, kan du klikke ind på Sundhed.dk om vægtøgning gravid.
Det vigtigste er, at du trives og har det godt med din krop og din vægt. Og det er jo heldigvis ikke verdens undergang at tage hverken mere eller mindre på end gennemsnittet.
Sundhed handler ikke kun om vægt
Mange kvinder går op i, hvor meget de vejer – både dem, der er gravide og dem, der ikke er det.
Og i vores samfund har vi desværre et kvindeideal, der primært hylder den meget slanke kvinde med spinkle knogler. Ingen kritik herfra af denne kvindeskikkelse, hvis man er født med den. Men den er virkelig svær at stræbe efter, hvis man, som jeg og mange andre danske kvinder, er født med en kraftig knoglebygning og/eller, hvis man har ekstra fedtdepoter hist og pist. For det gør desværre, at man ikke passer ind i den danske model for den ideelle skikkelse.
Og det kan medføre, at du som gravid bliver usikker og ked af din vægtøgning i graviditeten. Også selv om du på ingen måde har taget for meget på i forhold til dit udgangspunkt.
Sundhed handler også om nydelse
Det er naturligvis vigtigt, at du i graviditeten ikke kun ligger passivt på sofaen og spiser fastfood, kager, slik og drikker sodavand. For det er hverken godt for dig, din fysiske krop eller dit ufødte barn.
Du skal bruge din sunde fornuft og sørge for, at du i dagligdagen får en nogenlunde varieret kost, som nærer dig og dit barn.
Det her er ingen løftet pegefinger om, at du ikke engang i mellem må spise usundt i graviditeten. MEN hvad er usundt egentligt?
For gravide (og alle os andre) er det vigtigt med et stabilt blodsukker, derfor er det ikke godt med meget sukker, herunder sodavand og slik, men er det usundt at spise en lækker kage, som jeg har glædet mig til, hygger mig med og nyder max., mens jeg spiser den?
Det tror jeg ikke, for nydelse er også sundt. Derfor har jeg, som du kan se, bagt en lækker banankage, som jeg nyder, mens jeg skriver dette blogindlæg :).
Det er også sådan, at de stress-hormoner, der kommer i kroppen, hvis du slår dig selv i hovedet, når du spiser noget såkaldt usundt, formentlig er værre for dig, end de kalorier du får indenbords.
Undersøgelser viser i hvert fald, at hvis du er stresset (fx over din vægt) – så optager du kun en brøkdel af næringsstofferne fra maden, selvom du spiser sundt
Så giv dig god tid og nyd dét, du spiser, uanset hvad det er.
Sundhed handler heller ikke kun om træning
Det samme gælder med træning af din gravide krop.
Der er masser af gode grunde til at bevæge dig i graviditeten. Men hvis du kun træner for at holde vægten nede og leve op til næste vejning hos jordemoderen, så kan bevægeglæden hurtigt ryge.
Find i stedet en måde at bevæge kroppen på, som lige netop du nyder. Og glem alt om, hvor mange kalorier, der skal forbrændes.
Dén tilgang vil forhåbentlig give dig lysten, glæden og motivationen til at få bevæget kroppen i hverdagen.
Der er mange muligheder f.eks. cykling, svømning, gåture, yoga, løb (det bliver nok for tungt i den sidste del af graviditeten), en dans derhjemme – både alene og med din kæreste, lege, træningscentre og meget mere.
Hos Mindful Moving har vi træningshold og yoga for gravide, hvor vi laver masser af puls- og styrketræning, stræk og afspænding. Og så har vi fokus på, at det bliver skønt, skægt og nydelsesfuldt at træne din gravide krop. På vores fødselsforberedelse hold har vi også fokus på din gravide krop. Læs mere om alle vores hold her:
Læg en kommentar