Træning i starten af graviditeten

Træning_i_starten_af_graviditeten

Træning i starten af graviditeten er noget vi ofte får spørgsmål om.
Nogle er i tvivl om, hvorvidt de kan fortsætte dén træning, de i forvejen dyrker. Andre mangler overskud, og vil gerne have inspiration til mere blide måder at træne på. Og nogle vil også bare gerne i gang for at forebygge graviditetsgener.

Her er et par tommelfingerregler til dig, der gerne vil i gang med eller fortsætte din træning i starten af graviditeten.
Vil du bare gerne have et overskueligt træningsprogram, så kan du få det her. 

Hvis du allerede er fysisk aktiv, må din træning i starten af graviditeten ikke øges, men gerne være på samme niveau, som inden du blev gravid.
Hvis du slet ikke har været fysisk aktiv inden graviditeten, må du dog godt starte op med moderat træning, fx med træningsprogrammet herunder og gåture.

Efter 1. trimester kan du sagtens øge din træning. Det kan du læse mere om her: gravid træning i 2. trimester.

Hvilken træning i starten af graviditeten?

Både konditionstræning og styrketræning er godt for gravide, og en blanding er det absolut bedste.

Der er mange muligheder: Træningshold specielt for gravidecykling, svømning, yoga, træne derhjemme, løbetræne, danse, lege, træningscentre og meget mere.
Det vigtigste er, at du finder en træningsform, som du kan lide. For jo sjovere det er, jo mere motiveret er du for at komme afsted.
Og jo større er sandsynligheden for, at du rent faktisk kommer afsted :).

Du forebygger mange graviditetsgener og får det ofte bedre i graviditeten, når du er fysisk aktiv. Du kan læse om alle fordelene ved at være fysisk aktiv i graviditeten her. Og her kan du læse sundhedsmyndighederne anbefaling for gravid træning.

Er du også i tvivl om din træning i graviditeten?

Mange gravide er som nævnt i tvivl om, hvad man må og ikke må i forhold til træning.
Den vigtigste træningsguide er din egen krop. Hav mere fokus på at mærke efter, og mindre fokus på at presse kroppens grænser lige nu. Men vær omvendt ikke bange for at bevæge dig, og prøve forskellige øvelser af.
Du må f.eks. godt få lidt ømhed, når du træner, men hvis øvelserne er meget ubehagelige eller gør ondt, når du laver dem eller bagefter, så skal du stoppe. Og hvis du får ondt i dine led, efter du har lavet øvelserne, skal du skrue ned eller lave nogle andre øvelser næste gang.

Du skal også vide, at du ikke må træne dine lige mavemuskler efter uge 20. Du kan læse mere om mavemusklerne og lære, hvilke og hvordan du træner mavemusklerne i graviditeten her.

Vi har lavet et overskueligt træningsprogram til dig, med styrkeøvelser for mave, ryg og baller. I træningsprogrammet får du også en skøn afspænding, og gode stræk-øvelser.