Bækkenet

Bækkenet opbygning:
Bækkenet består af tre knogler: to hofteben og korsbenet (nederst på korsbenet sidder halebenet), der tilsammen danner en ring. Knogler er samlet med tre led: et fortil mellem kønsbenene og to bagtil, der, hvor hoftebenene mødes med korsbenet. Det er disse led, der kan gøre ondt i graviditeten, fordi de giver sig for at skabe mere plads til dit barn.

Indvendigt er bækkenet formet som en kurvet tragt. For at gøre bækkenet stærkt og stabilt er der muskler, sener og ledbånd både i bækkenet og rundt om bækkenet. Når barnet vokser kan det i perioder gøre ondt i disse muskler, sener og ledbånd.

Dit bækken bliver lukket sammen i bunden af en skålformet gruppe af muskler = bækkenbundsmusklerne.

Bevæg dit bækken – det gør fødslen lettere
Hvis du bevæger dit bækken under graviditeten, vil muskler, bindevæv, ledbånd med mere i og omkring bækkenet blive fleksible og bløde. Det giver mere plads til dit barn, når det under fødslen skal ned igennem bækkenet, og det vil gøre fødslen lettere.

Bækkenbundsmusklerne
Bækkenbundsmusklerne hjælper dig med at holde på afføring og urin. Nogle af musklerne sidder fast bagerst i bækkenet på dit haleben, hæfter på sædeknuderne i begge sider og løber frem til kønsbenene, andre er ringmuskler omkring endetarm, skede og urinrør. Du har brug for at bækkenbundsmusklerne er velfungerende – uanset om du er gravid eller ej. Fordi musklerne støtter din blære, livmoder og bughulens organer. De hjælper dig med at holde på afføring og urin. Og hvis musklerne er velfungerende, er de med til at give dig en større nydelse, når du har sex.

Når bækkenbundsmusklerne fungerer optimalt, skal de spænde af sig selv, når der er brug for det, for eksempel når du dyrker motion, hoster, nyser, griner, løfter, bærer, hopper, løber. Men den automatiske proces fungerer ikke altid under en graviditet og efter en fødsel. Derfor er det vigtigt at træne musklerne, både før og efter du har født. Der er mange bonusser ved at styrketræne, strække og afspænde dine bækkenbundsmuskler i graviditeten:

  • Musklerne hjælper til, når barnet roterer ned gennem bækkenet
  • Du lærer at mærke forskel på, når du spænder og afspænder musklerne. Under presseveerne skal du for eksempel give slip på spænding i bækkenbundsmusklerne, fordi det skaber mere plads.
  • Musklerne vil formentlig have nemmere ved at strække sig og ikke briste, når barnet presses ud
  • Din øgede bevidsthed på musklerne gør, at du kan mærke, hvis du under presseveerne skal holde igen. Det vil også forebygge bristninger
  • Det vil være lettere for dig at genoptræne musklerne efter fødslen 

Kæbe- og bækkenbundsmusklerne arbejder sammen
Når du spænder i kæbemusklerne, spænder du også i bækkenbundens muskler og omvendt. Hvis du ved, at du ofte spænder i kæberne, er det godt at lave stræk og afspændingsøvelser for kæberne inden fødslen. Væn også kroppen til, at du ikke spænder i kæberne, når du presser afføring ud. 

Barnet lægger sig tilrette
Nogle børn lægger sig skævt ned i bækkenet. Det kan ikke ses og mærkes i graviditeten, men det kan gøre fødslen hårdere. Ingen ved præcis hvorfor nogle børn lægger sig skævt. En af årsagerne kan måske være, at mange i dag har et meget stillesiddende arbejde og ikke bevæger bækkenet særligt meget. En tese er også, at vi ofte sidder på møbler, der ikke indbyder til at sidde ergonomisk korrekt. Dit bækken er skabt til at hælde 60 grader fremad, men desværre har mange gravides bækken en uhensigtsmæssig hældning, når de står, går og sidder, og det kan medføre, at barnet lægger sig skævt til rette i bækkenet.

Du kan hjælpe dit barn med at lægge sig optimalt til rette i bækkenet ved at have fokus på, hvordan du sidder og går. Gør det til en vane at sidde på sædeknuderne det meste af tiden: i bilen, på arbejdet, i sofaen, i lænestolen….Hvis du er træt og ikke orker at sidde på sædeknuderne, kan du lægge dig ned i sofaen eller på gulvet. Det er helt i orden, hvis du ikke altid sidder på sædeknuderne. At sidde ergonomisk ukorrekt en gang imellem er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at barnet lægger sig skævt ned i bækkenet, men at sidde ergonomisk ukorrekt altid vil øge risikoen for, at barnet lægger sig skævt til rette.

Hjemmeopgave:

  • Bevæg bækkenets led i alle 3 bevægemuligheder = Kip, løft og rotation. Gerne dagligt
  • Styrketræn dine bækkenbundsmuskler 3-5 gange om ugen. Gerne i forskellige stillinger, for eksempel sideliggende, rygliggende, stående og siddende. Bliv guidet igennem bækkenbundstræning her:
  • Lav strækøvelser for bækkenbundsmuskler – gerne dagligt – de sidste 5-6 uger før termin. Bliv guidet igennem stræk for bækkenbundens muskler her. 

Du kan evt. også for at forebygge bristninger massere bækkenbundsmusklerne med olie (f.eks. mandelolie). Herved øges blodgennemstrømningen til musklerne.