Håndter smerte med åndedrættet – sæt evt. lyd på

Dit åndedræt kan enten hæmme eller fremme fødslen
Hvis du trækker vejret ind gennem munden, i den øverste del af brystkassen og i skuldrene, altså hurtigt og uroligt, kommer du til at hæmme fødslen. Når du trækker vejret på den måde, vil kroppen tro, at der er fare på færde, som du skal flygte fra eller kæmpe imod. Og kroppen er så genialt indrettet, at den vil prøve at forhindre, at du føder, når der er fare på færde.

Omvendt fremmer du fødslen, hvis du trækker vejret dybt og roligt ind gennem næsen, for så vil din krop nemlig vide, at der er ro og ingen fare på færde. Det er godt at føde, når der ikke er trusler omkring dig, og derfor vil kroppen gøre alt, hvad den kan for at fremme fødslen – blandt andet ved at udskille hormonet oxytocin i store mængder. Åndedrættet hjælper dig også med at være til stede i nuet. Og når du under fødslen har hele din opmærksomhed rettet mod vejtrækningen eller eventuelt et visualiseringsbillede, kan tanker og bekymringer ikke få hevet dig ind i et negativt tankespind.

Sæt lyd på dit åndedræt, hvis kroppen beder om det
Nogle kvinder er meget stille under veerne, andre kvinder har brug for at sætte lyd på udåndingen. Både fordi det kan være lettere at give slip på det, der går ondt, og fordi det kan give ekstra kræfter, når der kommer lyd på. Der er ikke noget forkert i at være helt stille, eller at sætte lyd på udåndingen. Det der kan være et problem er, hvis du under fødslen får impuls til at sætte lyd på, men fravælger det, fordi du ikke kan lide at lave høje (måske lidt dyriske) lyde, når der er andre mennesker til stede. Du kan ikke på forhånd vide og planlægge, om du er hende den stille eller hende med de høje lyde, her handler det igen om at lytte til kroppen og følge de anvisninger, der kommer herfra.

Visualisering
Under fødslen bruger du visualisering helt konkret, når du mærker smerte. På den måde får du fokus hen på noget andet end smerten. Du kan for eksempel forestille dig:

  • At veen er en bølge, der topper og aftager
  • Hvordan livmoderen under veen trækker i livmoderhalen og åbner livmodermunden
  • At hver ve er en bjergtop, som skal bestiges. I starten er det små bakker, men efterhånden bliver de større, og det bliver hårdere og kræver mere arbejde at nå toppen. Mellem bjergene er der små, fredfyldte dale med ro og intet hårdt arbejde, og for enden af bjergkæden venter dit barn.

Hvis du ønsker at visualisere under veerne, er det vigtigt, at du finder billeder, som appellerer til dig. Du kan hente inspiration fra dem, der er nævnt her, eller måske finde dit helt eget visualiseringsbillede. Det er ikke alle, der har brug for og lyst til at have et visualiseringsbillede under veerne. Måske skal du blot rette din opmærksomhed mod åndedrættet og mærke, hvordan mave og brystkasse bevæger sig udad på en indånding og ind igen på en udånding.

Hjemmeopgave:

  1. Øv dig i at bruge det dybe og rolige åndedræt, hver gang du mærker smerte i din graviditet. På den måde lærer du din krop at bruge åndedrættet som smertelindring. Det vil kroppen huske, når veerne begynder. Brug det også, når nogle eller noget irriterer dig.