Fødsel

At trække vejret kan alle
Men at holde en god vejrtrækningsrytme under veerne og i vepauserne kan være svært og skal ofte indøves inden fødslen. Det er også godt, at fødselshjælper/kæreste er bevidst om åndedrættet, så han/hun kan hjælpe den fødende med at holde fast i det åndedræt, der fremmer fødslen og hæver smertetærsklen.

Et hurtigt åndedræt, der kun foregår højt oppe i brystkassen og i skuldrene, aktiverer kroppen paratheds nervesystem. Der gør kroppen opspændt, og øger adrenalin udskillelsen, det hæmmer ve-aktiviteten og sænker smertetærsklen. Det vil sige, veerne er ikke så effektive og gør mere ondt.

Det rolige åndedræt har den modsatte effekt. Det aktiverer kroppens ro-hvile nervesystem. Der gør kroppen afspændt, og øger oxytocin udskillelsen, det får livmoderen til at lave effektive veer og hæver smertetærsklen. Det vil sige, fødslen går hurtigere og gør mindre ondt. Dette åndedræt vil under alle vepauserne begynde helt nede i maven og forplante sig videre op i brystkassen. Nogle fødende vil fortsætte det dybe og rolige åndedræt under veerne, andre vil – hvis kroppen beder om det – stoppe indåndingen i brystkassen. Enten ved enden af brystbenet eller højere oppe – hav fokus på, at det stadig er et roligt åndedræt, der går nedad og ikke op i skuldrene.

Ve- og fødestillinger
Ingen kan på forhånd sige, hvilke stillinger, der er bedst for dig. Lyt til kroppen og lad den guide dig til at bruge de stillinger og de bevægelser, som hjælper dit barn bedst muligt ned gennem bækkenet og lindrer dine smerter mest under veerne.  De fleste fødende får impuls til at bevæge sig under veerne. Bevægelse især af bækkenet vil ofte give smertelindring og fremme fødslen, fordi bevægelse af bækkenet hjælper barnet med at skrue og dreje sig ned gennem den smalle fødselskanal. Dog er der nogle få kvinder, der får impuls til at lægge sig ned og være helt inaktive. Sker det for dig, skal du lytte til, hvad kroppen siger, og følge den, selv om du har lært, at det gør fødslen nemmere, hvis du er i bevægelse.

Når du til sidst i fødslen skal presse barnet ud, føles det, på samme måde som når du skal af med afføring, og du bruger også de samme muskler. Derfor vil de fleste kvinder få impuls til at være i en stilling, hvor tyngdekraften udnyttes. Det kan for eksempel være stående, firstående, knælende, hugsiddene eller siddende på fødestol. I disse stillinger kan bækkenleddene udvide sig, og det giver mere plads til barnet.

Få talt om ønsker og bekymringer
Jeg vil også anbefale jer at få talt om ønsker og bekymringer i forhold til fødslen, f.eks.

  • Hvornår ønsker vi igangsættelse?
  • Hvilke fødestillinger vil vi gerne bruge?
  • Er der nogen form for smertelindring, du helst vil undgå?
  • Skal vi have en ekstra fødselshjælper med/eller en som vi kan tilkalde akut?
  • Hvad skal kæreste/fødselshjælper gøre, hvis mor og barn bliver skilt efter fødslen
  • Eller ……..

Husk at have åbenhed overfor, at ALT kan ændre sig undervejs i fødslen, og at det du/I ønskede inden, måske ikke er det, du/I ønsker under fødslen – sådan er det med fødsler ?.

Hjemmeopgave til kæreste
Husk nydelsesfuld massage til den gravide hver dag – enten rebozo eller med hænderne

Tiden efter fødslen

Livet med en nyfødt kan ikke forklares – det skal erfares
Der findes ikke konkrete anvisning på, hvordan I skal være sammen med jeres barn, fordi børn er forskellige, og der findes ikke én metode, der virker for alle børn. De fleste forældre vil ofte være usikker på, om de gør det rigtige – især ved det første barn. Sådan er det med alt nyt. At blive mor eller far er en læreproces, hvor du prøver dig frem. Nogle gange gør du det helt rigtige, andre gange vil du efterfølgende tænke ”Det skulle jeg have gjort anderledes”. Men hver gang lærer du noget nyt og bliver klogere.

Du/I er eksperten
Som førstegangsmor/far kan det være svært at holde fast i, at du er eksperten på netop dit barn, fordi der ofte er mange mennesker omkring dig, der mener, at der findes en rigtig og forkert måde at være sammen med barnet på. Her handler det om, at du lærer netop dit barn at kende og gør det, som føles rigtigt for dig. Når du står i en situation, hvor du ikke ved, hvad du skal gøre, så vend opmærksomheden indad, brug dit dybe og rolige åndedræt, og få svar fra kroppen. Lad herefter krop og hoved samarbejde og handl så derefter. Udvælg selv de mennesker, du føler dig tryg ved, og spørg dem til råds, når du gerne vil have andres bud på, hvad du skal gøre.

Hjælp dit barn med at sove
Mange spædbørn har svært ved at overgive sig til søvnen, selv om de er trætte. Inde i maven har barnet været vænnet til at kunne høre din stemme, blodets brusen og dit hjerteslag døgnet rundt. Når dit barn er født, mister det den kontakt og trygheden ved at være omgivet af sin mor hele tiden. Og det er måske det, der gør, at nogle spædbørn har svært ved at falde i søvn og hele tiden vågner, hvis de ligger alene.

En af de store arbejdsopgaver som mor og far er derfor at hjælpe barnet med at sove. Det er meget forskelligt, hvad der virker. Det, der kan få det ene barn til at sove, virker ikke på det andet barn. Du må prøve dig frem og finde ud af, hvad der virker for dit barn. Prøv evt. med nogle af de her forslag:

  • Læg barnet på din brystkasse eller i dine arme
  • Bær barnet vuggende rundt i armene
  • Sid på en pilatesbold og hop let med barnet i armene. Eller sæt babyliften på pilatesbolden og vug
  • Sæt barnet i en strækvikle. Det er et langt stykke stof med stræk, som du binder rundt om dig, så du kan bære barnet tæt på kroppen, ligesom da det lå i livmoderen. Det aflaster dine arme og skuldre, du får frie hænder og samtidig giver du barnet tryghed. Du kan også bruge en ergonomisk god bæresele
  • Læg barnet i en slyngevugge. Det er en slags hængekøje, der sidder fast i loft eller dør
  • Gå en tur med barnevognen.

Måske vil du – især fra den ældre generation – få at vide, at du vænner dit barn til at blive vugget, hvis du i starten hjælper det med at falde i søvn. Det gør du IKKE. De fleste børn har de første 3-4 måneder et stort behov for at blive vugget i søvn, måske fordi de er vant til at blive vugget i livmoderen af åndedræts-musklen mindst 20.000 gange om dagen. Nogle børn har ikke et stort vuggebehov, men kan falde i søvn af sig selv. Hvis du har fået et barn, der har et stort vuggebehov, så husk på, at det ofte kun er i de første 3-4 måneder vuggebehovet er størst, herefter vil det aftage. Og når barnet er omkring 8-9 måneder vil det sjældent have behov for at blive vugget i søvn.

Et spædbarn kan ikke forkæles
Du kan IKKE forkæle et spædbarn, uanset om du går rundt med det i dine arme fra morgen til aften. Du kan give dit barn kærlighed, nærhed og omsorg og få et trygt og tillidsfuldt barn. Et lille barn på under 1 år har ikke bevidsthed til at tænke: ”Jeg græder nu, fordi jeg gerne vil have min mor eller far til ….” Et spædbarn skal derfor ikke lære at trøste sig selv – det græder kun, når det er sultent, utilpas, har ondt i maven, trænger til en ren ble, når det ikke selv kan finde ud af at falde til ro/i søvn, når det har brug for nærhed, din varme krop, dine beskyttende arme og lyden af dit bankende hjerte. Tag derfor altid dit spædbarn op, når det græder.

Husk parforholdet
Med et lille spædbarn i huset vokser arbejdsbyrden. Samtidig får du formentlig ikke en hel nats søvn. Og måske oplever du også at være helt overvældet af at være til rådighed og have nærhed med dit lille spædbarn døgnet rundt. Alt det gør ofte, at især kvinden ikke har så meget overskud til at være kæreste og dyrke sex. Det er helt i orden at have det sådan i en periode. Men det er meget vigtigt, at du fortæller din kæreste, hvordan du har det. Når du fortæller din kæreste, hvordan du har det, vil han/hun få en større forståelse for dig og det, du føler, og vil vide, at du ikke ønsker at skubbe ham/hende ud, men at du bare er overvældet følelses- og/eller arbejdsmæssigt.

Lidt gode råd til jer begge:

  • Lunten er ofte kort, når I ikke får en hel nats søvn. Berøvelse af søvn bruges som torturmiddel. Glem derfor alt, hvad I kommer til at sige til hinanden mellem kl. 22 og 07
  • Din kæreste er ikke tankelæser. Giv derfor klart og tydeligt udtryk for de behov, du har, uanset om de handler om tøjvask eller kys
  • Fordel eventuelt de praktiske opgaver. Det giver ofte færre skænderier
  • Tal sammen. Prioriterer at få talt sammen, og fortæl hinanden, hvordan I har det
  • Ordet skilsmisse er forbudt både at tænke og nævne de første to år
  • Kys din kæreste, næsten hver gang du kysser dit barn.