Din gravide krop

Den naturlige løsning af led og sener
Kroppen forandrer sig drastisk i løbet af graviditeten. Både på grund af graviditetshormonerne og på grund af den øgede vægt. Dine led og sener bliver mere bløde, og det kan i perioder give gener og smerter. Især i bækkenet, når barn og livmoder vokser, og bækkenet løsner sig. Sig det til mig, hvis du har ondt nogle steder i kroppen, så vil jeg tage højde for det i undervisningen.

En hensigtsmæssig holdning forebygger mange graviditetsgener
Fra cirka uge 20-22 ændres din holdning, fordi kroppens tyngdepunkt bliver forskudt, når barnet vokser. Det kan medføre, at:

  • Lændesvajet øges = dine muskler i lænden forkortes og bliver hårde og ømme. Det kan give spændinger og ømhed hele vejen op gennem ryggen, helt op til nakken
  • Bækkenhældningen bliver for stor = det kan både give smerter i bækkenet, og barnet kan lægge sig skævt til rette i bækkenet.
  • De inderste baldemuskler bliver forkortet = musklerne bliver ømme og spændte – nogle gange så spændte, at de klemmer om den store iskiasnerve, og det vil også give smerter i benene
  • Lægmusklerne spænder op = dine lægmuskler bliver ømme, og du får måske også lægkramper.

For forebygge disse gener skal du have indarbejdet en hensigtsmæssig holdning. Bliv evt. guidet ind til det her.

Det er også vigtigt at have veltrænet inderste mavemuskler. Husk også, at du ikke må stå og hænge med vægten på det ene ben og fod. Hav altid lige meget vægt på begge ben og fødder. Dine fødder og tæer skal pege lige frem i gåretningen.

Afspænding
Afspænding er en vigtig del af fødselsforberedelsen. Kropsscanning, dybdeafspænding eller nærværstræning er andre ord for afspænding, men det handler alt sammen om det samme – at give slip på tankerne, skærpe bevidstheden på kroppen og slippe overflødige spændinger i musklerne. Det vil både øge din opmærksomhed på sansningerne fra kroppen og give dig mere energi. At kunne afspænde kroppen imellem veerne, vil også hjælpe dig under fødslen.

Hør en afspænding, hvor du først spænder musklerne og derefter afspænder muskler i kroppen her.

Hør en åndedrætsspænding her.  

Hjemmeopgave
Prøv i det næste stykke tid at være mere opmærksom på dine kropslige sansninger, både når de er gode og mindre gode, du kan f.eks. have fokus på følgende forhold:

  • Hvordan står/går jeg? Hvordan mærkes det, når jeg prøver at indtage en hensigtsmæssig holdning?
  • Tjek ind i kroppen i løbet af dagen og mærk:
    Er der nogle steder, hvor kroppen spænder lige nu? Kan jeg slippe den spænding?
    Hvor er jeg mest afspændt i min krop lige nu?
    Læg mærke til i hvilke situationer din krop er mest afspændt, og i hvilke den er mest afspændt
  • Lyt til en afspænding – gerne hver dag.