Amning

Det er HELT normalt, hvis du synes, at amningen ikke bare kører på skinner i starten (= de første 6-8 uger).

Du får den bedste start på amning, hvis dit nyfødte barn lægges på din mave/bryst hud mod hud lige efter fødslen, hvis I bliver skilt ad efter fødslen, starter I bare med hud mod hud-kontakt, når I er sammen igen. Når barnet her får ro og fred, vil det på et tidspunkt vise, at det er klar til amning ved at lave mund-, sutte- og kravlelignende bevægelser og søge efter brystet. Det kan tage minutter eller timer. Lad barnet bestemme tempoet. Du kan godt lægge barnet til rette ved brystet, men pres ikke barnet til at tage brystet. Hvis jordemoderen ønsker at måle og veje barnet, inden det har spist, så spørg om det er muligt at vente. Hvis barnet ikke har spist, inden du kører fra fødestuen, så bevar hud til hud-kontakten, indtil barnet har spist. Det kommer ikke til at fryse, når det ligger godt og varmt hos dig med dyne på.

I begyndelsen har du den dyrebare råmælk i brysterne, også kaldet kolostrum. Den er gullig og fedtet, og der er lige præcis nok råmælk i dine bryster til dit barn de første par dage. Tilbyd under hver amning begge bryster. På den måde får du stimuleret begge bryster lige meget. Sammensætningen i råmælken er ens igennem hele måltidet. Og jo mere barnet sutter, jo hurtigere løber den senere mælk til.

Efter 2-4 døgn løber den senere mælk til. I den er mælk er sammensætningen anderledes end i råmælken. I starten af amningen er mælken tynd og derefter kommer den federe mælk. For at komme ind til den fede og mere mættende mælk skal dit barn nu ikke skifte bryst hele tiden, men tilbydes samme bryst flere gange under hvert måltid – tænk et ammemåltid som et suppe, steg og flødeis måltid😊.

Vær opmærksom på følgende, når du lægger barnet til brystet:

  • Barnets næse ved brystvorten så hovedet bøjes bagover (ligesom når du drikker)
  • Barnets mave mod din mave
  • Lad dit barn have en arm på hver side af brystet (favner brystet)
  • Når dit barn sutter, skal det have ”burgermund” og ikke ”sugerørsmund”, så det får hele (eller en stor del af) det mørke område ind i munden og ikke kun sutter på brystvorten
  • Hvis du hjælper brystet ind i munden på dit barn, så tryk brystet fladt på en måde, der gør det nemt for dit barn at få det ind i munden – Hvordan vender du ”burgeren”, så den kan være i din mund😉

Brug det dybe og rolige åndedræt, når du ammer. Både inden du går i gang og under amningen. På den måde får du udskilt oxytocin, som får nedløbsrefleksen i gang.

Det kan godt være, at du i starten ikke skal have for mange besøg, men sørge for, at du har ro omkring dig, så du lærer dit barn og dets signaler at kende, ligesom du kan få hvilet/afspændt/sovet i løbet af dagen – husk amning kræver ro, tro og tålmodighed. Hvis det gør ondt, hvis der kommer rifter mv i brystvorten og hvis du føler dig meget usikker og utryg, vil jeg anbefale, at du søger hjælp hos en ammerådgiver.

Hvis du får brug for en sutteflaske og stadig gerne vil amme, så brug en flaske, hvor barnet skal arbejde for at få mælken ud, f.eks. mrk. Medela. Hvis du får brug for en brystpumpe, så brug en, der laver undertryk, så kan du nemlig amme på det ene bryst og malke ud på det andet samtidigt, f.eks. mrk. Haakaa

Sidst men ikke mindst skal du vide, at en god mor ikke sidder i brysterne, men i nærværet og samværet med sit barn. Du skal derfor huske på, at du stadig er en fantastisk mor, selvom du ikke ammer.