Fødestillinger – Få inspiration til gode stillinger

Fødestillinger hvilke er de bedste? Inden fødslen ved du ikke, hvilke ve- og fødestillinger, der er bedst for dig under veerne. Og du ved heller ikke hvilken stilling, du bedst føder dit barn i. Fordi det er individuelt, hvilke stillinger, der skal bruges. Det bedste du kan gøre er at lytte til kroppen (læs mere her) og lade den guide dig til at bruge de fødestillinger og de bevægelser, som hjælper dit barn bedst muligt ned gennem bækkenet og lindrer dine smerter mest under veerne. Skift gerne stilling undervejs, når din krop beder om det, så du ikke låser dig fast i en bestemt stilling. Prøv, om du under fødslen kan lade være med at lade dine forskellige ve- og fødestillinger være påvirket af, hvad du har set i tv, og hvad din kæreste og andre på fødestuen kan se af dig.

De fleste får impuls til at bevæge sig under veerne

Antropologer og historikere har fundet ud af, at langt de fleste af de stillinger, som fødende spontant vælger at indtage under fødslen, er oprejste, knælende, hugsiddende eller firstående med knæ, underben, albuer og underarme i underlaget. De fleste kvinder bliver også smertelindret, når de bevæger bækkenet under veerne. Bevægelse lindrer generelt smerter. Hvis du for eksempel slår din finger, vil du ofte bevæge den for at fjerne smerten. Når du bevæger bækkenet, lindrer det ikke kun dine smerter – det hjælper også dit barn med at skrue og dreje sig ned gennem den smalle fødselskanal. Dog er der nogle få kvinder, der får impuls til at lægge sig ned og være helt inaktive. Sker det for dig, skal du lytte til, hvad kroppen siger, og følge den, selv om du har lært, at det gør fødslen nemmere, hvis du er i bevægelse. For hvis kroppen giver dig impuls til at være passiv under veerne, er det ofte, fordi det vil være hensigtsmæssigt at forsinke fødslen en lille smule ved at være inaktiv.

Skab mere plads i bækkenet under fødslen

Det store led foran mellem kønsbenene og de to led bagpå bækkenet vil under fødslen udvide sig og halebenet vil blive skubbet lidt bagud for at skabe mere plads til barnet. Hvis du ligger på ryggen eller sidder på bækkenets led, er der derfor mindre plads for barnet, når det roterer ned gennem bækkenet. MEN udeluk ikke den rygliggende stilling. Lær inden fødslen at lytte, tolke og handle på din kropsimpulser og følg dem, uanset hvad du har læst her. Du kan blandt andet træne dig i at lytte til kroppen ved at høre denne åndedrætsafspænding.

Hvordan presser jeg nemmest barnet ud?

Når du til sidst i fødslen får pressetrang, føles det, på samme måde som når du skal af med afføring, og du bruger også de samme muskler. Derfor vil mange kvinder få impuls til at være i en stilling, hvor de kan udnytte tyngdekræften.

Find også gode hvilestillinger

Hvis du er aktiv under veerne, er det godt at finde nogle gode hvilestillinger i vepauserne, hvor du giver slip på al overflødig spænding i hele kroppen og samler kræfter til den næste ve.

Inspiration til forskellige ve- og fødestillinger

Der findes en uendelig række af mulige stillinger og mange variationer af de enkelte stillinger. Det er vigtigt, at du føler dig tilpas og tryg i de stillinger, som du vælger undervejs. Hvis du føler dig utilpas i en bestemt stilling, vil du udskille hormoner, der hæmmer fødslen. Derfor skal du bruge de stillinger, du kan mærke, er de bedste for din krop. Og det kan godt være, at det er nogle helt andre stillinger end dem, du havde regnet med at bruge. Hvis du allerede nu ved, at det vil hæmme dig, at din kæreste ser dig i forskellige stillinger, kan I aftale, at han under hele fødslen skal være ved dit hoved. Indtil du eventuelt giver en anden besked under fødslen. Forhåbentlig bliver du helt ligeglad med, hvilke stillinger din kæreste ser dig i, når du først er i fødsel.

I dette blogindlæg kan du se forskellige ve- og fødestillinger. Jeg har ikke medtaget den rygliggende og siddende i seng. Det er ikke, fordi du på forhånd skal udelukke de stillinger, men fordi du formentlig har set disse stillinger før.