Privat fødselsforberedelse eller offentlig – hvad skal du vælge?

Er privat fødselsforberedelse noget du allerede har besluttet dig for? Og er du ved at finde ud af, hvad du skal vælge? Du kan læse mere om hvad vi tilbyder hos Mindful Moving Fødselsforberedelse.

Hvis du er i tvivl, kan du her læse hvad du kan overveje, inden du tager din beslutning.

Men – hvorfor overhovedet forberede dig til fødslen?

Jeg er slet ikke i tvivl – selvfølgelig skal du forberede dig til din fødsel!

Den uforudsigelige fødsel kan være skræmmende for mange af os moderne kvinder. Vi er vant til at planlægge og have styr på tingene. Vi har to-do lister, holder os opdateret om alt mellem himmel og jord på sociale medier, søger på Google, og bruger timer på at prøve at finde den rigtige løsning og gøre ”det helt rigtige”. Problemet er, at det hele er i hovedet. Og til en fødsel, er det altså kroppen, der skal tage over.

Din fødsel kan du aldrig komme til at styre og planlægge.
Men du kan forberede dig bedst muligt, så du kan gå den uforudsigelige fødsel i møde med et åbent sind, en afspændt krop og et roligt åndedræt. Og du kan ligeså godt øve dig i det nu. For uforudsigeligheden følger med ind i moderskabet. Børn er ikke ens, og der kommer desværre ikke en brugsanvisning ud sammen med moderkagen. Som mor får du derfor også brug for at mærke efter i dig selv og stole på din intuition.

Derfor er det godt givet ud at være med på et fødselsforberedende kursus. Men hvad skal du vælge?

Fordele og ulemper ved offentlig og privat fødselsforberedelse

Der er store forskelle på tilbud til gravide på de forskellige hospitaler. Derfor kan det være godt at du sætter dig ind i, hvad dit fødested helt præcist tilbyder, inden du tager dit valg.
I 2017 varierede tilbuddene fra mellem 2,5 times tilbud til 10 timers tilbud på hopsitalerne. Ligeledes varierer det, om forberedelsen foregår på mindre hold eller som auditorie-undervisning med op mod 150 deltagere tilstede.

Læs en artikel på Dr.dk om offentlig fødselsforberedelse her.

Her får du en oversigt over fordele og ulemper ved henholdsvis offentlig og privat fødselsforberedelse.

Offentlig fødselsforberedelse

Ulemper:

 • Foregår ofte i store grupper. Det gør det svært at få plads til de individuelle (og måske sårbare) spørgsmål og overvejelser.
 • Har ofte ikke særlig meget fokus på kroppen, men mest viden til hovedet (læs her, hvorfor det er vigtigt at forberede kroppen)
 • Somme tider er det ganske få timer, der bliver tilbudt.

Fordele:

 • Du får praktiske informationer om det specifikke fødested
 • Du hører om, hvordan det specifikke fødested vælger at gøre tingene
 • Det er gratis for dig at deltage.

Privat fødselsforberedelse

Ulemper:

Fordele:

 • Foregår oftest på små hold. Det giver god plads til de individuelle overvejelser, ønsker og udfordringer
 • Ofte er kurserne længere, så der er god tid til at fordybe sig
 • De der udbyder privat fødselsforberedelse, inddrager som regel kroppen langt mere end det offentlige
 • Du kan mere vælge, hvad der er din smag.

Er du nysgerrig på privat fødselsforberedelse hos Mindful Moving?

Hos Mindful Moving Fødselsforberedelse arbejder vi med både graviditet og moderskab.
Hos os vil du både arbejde med den fysiske og psykiske del af graviditeten. Der vil være plads til både fysisk træning, indadvendte opmærksomhedsøvelser, åndedræts- og afspændingsøvelser samt refleksion over graviditet, fødsel og livet med et spædbarn.

Vi arbejder også med temaet kontrol. Du vil blive trænet i at give slip på det ofte kontrollerende hoved og lade kroppen tage over. Vi er næsten alle i løbet af opvæksten blevet trænet i at overhøre kroppens signaler. Tænk bare på kravet om at sidde stille i skolen på trods af kroppens forsøg på at fortælle, at den har brug for variation, bevægelse og hvile. Derfor har mange af os helt glemt at lytte til kroppen – noget du i høj grad får brug for til din fødsel.

Når du skal føde handler det nemlig om at mærke, stole på og arbejde med din krop. Hvis du stoler på, at kroppen og dermed du sagtens kan klare fødslen, kan du nemmere arbejde med kroppen og ikke mod den i fødselsarbejdet.

Hvad har du brug for under fødslen?

Forudsætningerne for at du under fødslen tør give slip på kontrollen og overgive dig til nuet og den uforudsigelige fødsel er:

 • at du har fået en hel masse viden til dit hoved, så du ved, hvad der sker under fødslen.
 • at du har lært – og grundigt trænet – smertehåndteringsredskaber i form af afspændings- og åndedrætsøvelser
 • at du kender din krop, er tryg ved den og stoler på den

Alt dette og meget mere, vil du lære, når du går til privat fødselsforberedelse hos Mindful Moving.

Mindful Moving er naturligvis også til dig, der ikke har “kontrol-genet” i dig. Du har nemlig også brug for motion, smertehåndteringsredskaber, tryghed ved kroppen og viden om en fødsel.

Læs mere om Mindful Moving Fødselsforberedelse her