Hvorfor går veer ondt?

Den fysiske årsag til, at veer gør ondt er, at livmodermusklen trækkes op. Og når der trækkes meget i en muskel, vil der blive sendt besked til din hjerne om, at du skal mærke smerte.

Smerten har et formål

Måske kender vi endnu ikke alle årsagerne til, at det gør ondt at føde. Men jeg kan ikke forestille mig, at naturen har skabt dette aspekt af reproduktionen uden, at der er et formål. Herunder har jeg lavet en liste over alle de formål ved ve-smerter, som jeg kender til:

  • Smerten gør dig fokuseret og opmærksom. Du lukker alt andet ude og koncentrerer dig om det store arbejde, som en fødsel er og tidsfornemmelsen forsvinde
  • Hvis du inden fødslen har lært at bruge din vejrtrækning til smertehåndtering, får smerten dig til spontant at trække vejret dybt og roligt. Læs mere om vejrtrækning her.
  • Den dybe og rolige vejrtrækning får kroppen til at udskille hormonet oxytocin, der hæver din smertetærskel og sørger for, at livmoderen laver gode og effektive veer. Læs mere om oxytocin her. Flere studier viser, at når man fjerner smerten f.eks. via epidural, så falder oxytocinniveaet i kroppen ofte, hvilket kan gøre veerne mindre effektive
  • Smerten får dig til at udskille endorfiner, der er kroppens egen ”morfin”. Endorfinerne virker smertelindrende på dig og måske også på din baby. Hvis du ikke har smerter og udskiller endorfiner, så får dit barn måske ikke denne naturlige “morfin”
  • Smerten får dig ofte til spontant at bevæge dit bækken, og det vil lette dit barns vej ned gennem den smalle fødselskanalen
  • Smerten og hormonerne åbner sindet for barnet, og der knyttes bånd
  • Smerten sørger for at du (og alle andre pattedyr) finder et sikkert sted at føde. Ligesom smerten måske får dig til at række ud og bede om støtte og omsorg

Frygt ikke veerne

Smerten har altså et formål ved, at den kan hjælpe og guide dig gennem fødslen, hvis du lærer at blive ven med den og ikke frygte den. Hvis du bliver bange og spænder op i kroppen, når veerne kommer, vil den ikke kunne hjælpe dig gennem fødslen. Idet frygten får dig til at udskille hormonet adrenalin, der forlænger fødslen. Læs mere om adrenalin og fødsler her.

Selvom du ikke frygter smerten og fødslen, kan du godt få brug for smertelindring undervejs i fødslen, f.eks. hvis baby er trængt skævt ned i bækkenet. Det er her vigtigt, at du ikke fordømmer dig selv, hvis det bliver nødvendigt, men accepterer og glæder dig over, at du kan få hjælp, hvis smerten bliver så uoverkommelig, at du ikke kan arbejde med den.